Boğa Sezonu (Boğa Piyasası) Nedir?

Boğa Sezonu (Boğa Piyasası) Nedir?

Finans dünyasına adım atanlar boğa sezonu (boğa piyasası) terimini sıklıkla duyarlar. Yatırım dünyasında yeni olan kişiler boğa sezonu nedir gibi soruların yanıtlarını merak ederler. Bu terim, en genel hâli ile piyasalarda yaşanan yükseliş trendini ifade eder. Bu açıdan piyasalardaki düşüş trendini ifade eden “ayı piyasası” teriminin tam karşıtıdır. Çoğunlukla kripto para piyasaları için kullanılan boğa piyasası / sezonu ifadesinin yayıldığı alan ise aslında çok daha geniştir. İçeriğimizde bu piyasanın ayrıntılarını, kripto boğa sezonu özelindeki pek çok bilgiyi bulabilirsin. Finans alanında az bilgiye sahip kişilerin bile boğa sezonunda kâr elde etmesi yüksek olsa da terimlere hâkim olmak gerektiğini unutma.

Boğa Sezonu Nedir?

Finans dünyasının bazen iyi bazen kötü günleri vardır. Farklı pek çok parametreye göre fiyatlar kimi zaman düşerken bazı zamanlarda da yükseliş gösterir. İşte fiyatlardaki yükseliş uzun süreli olursa bu trendin simgesi olarak “boğa sezonu” ya da “boğa piyasası” terimi kullanılır. Bu terim İngilizcede sıklıkla karşına “Bull Market” olarak çıkacaktır. Özetle finans dünyasındaki çeşitli piyasalarda, borsalarda meydana gelen hızlı veya uzun süreli yükselişlere boğa sezonu (boğa piyasası) denir. Boğa piyasası, tüm borsalar için kullanılabilen bir terimdir. Yani yükseliş gösteren tüm piyasalar için kullanılabilir. Bu arada önemli bir detay; fiyatlardaki artışın bu şekilde adlandırılması için en az %20 oranında olması gerekir. Bu terim, boğanın hızlı bir şekilde harekete geçmesine benzetildiği için bu ada sahiptir. Tıpkı bir boğanın seri bir şekilde hızlanması, her şeyi boynuzlarıyla aşağıdan yukarıya kaldırması gibi fiyatlar da aniden yükselişe geçebilir. Farklı pek çok piyasa için kullanılıyor olsa da en çok merak edilenlerden biri kripto paralarda boğa sezonudur. Bir kripto paranın boğa sezonu gelirse kripto para fiyatları sadece birkaç gün içinde bile %40 ya da daha fazla artış yaşayabilir.

Boğa Piyasasının Aşamaları

Boğa sezonu / piyasasının genel olarak 3 farklı aşaması vardır. Yani fiyatların hızlı bir şekilde yükselişe geçilmesinden bahsedilse de bunun arkasında geniş bir zamana yayılmış durumlar vardır. Bunları anlamak, boğa sezonu ne zaman anlamak açısından da önemlidir. Bunlardan ilki toplama evresidir. Bir tür hazırlık evresi gibi de düşünebilirsin. Bu evrede borsadaki varlıklarından bekledikleri sonuçları elde edemeyen veya zararına satış yapan kişilerin varlıkları, büyük yatırımcılar tarafından toplanır. Ardından ikinci aşama olan alım dalgası başlar. Büyük yatırımcıların yaptıkları satın almalar piyasada yukarı yönlü bir harekete neden olur. Bu yükseliş genelde küçük ya da orta ölçekli yatırımcıların alım yapma kararı aldığı bir durumdur. Son olarak doygunluk aşaması vardır. Artık piyasa, yaşanan yoğun alım nedeniyle sınıra ulaşır. Bir diğer deyişle boğa döneminin bitiş aşamasıdır. Bu aşamada büyük satışlar ve sert düşüşler görülebilir. Yaşanan bu sert düşüşler ise ayı piyasası terimi ile ifade edilir.

Boğa Sezonu Ne Zaman?

Boğa sezonunun meydana geleceği zaman dilimini önceden nokta atışı belirtmek pek mümkün değil. Ancak yukarıda yer alan aşamalar, özellikle yeni boğa piyasası zamanını anlamak açısından değerlidir. Gelecekteki piyasa incelemelerin esnasında da bu aşamalara dikkat etmen de yarar var. Bunun yanı sıra çeşitli otoriteler, yorumcular tarafından da her sene olası bir boğa piyasasının ne zaman seyredeceği hakkında tahminler paylaşılır. Genel olarak boğa piyasasının başlamasına yönelik ilk sinyaller, toplama evresi denilen ilk aşamadır. Bu evrede piyasalardaki varlıklarından yeterli kâr elde edemeyen kişiler, zararına satış yapmaya başlar. Daha büyük ölçekli yatırımcılar ise bu satılan varlıkları toplamaya başlarlar. Bu, bir boğa sezonunun açıldığına işaret edebilir. İkinci aşama olan alım dalgasında da büyük ölçekli yatırımcıların alımları piyasada yukarı yönlü bir seyir yaratır. Bu arada bu ikinci aşama da yatırım yapmak için hâlâ fırsatların olduğu bir evredir.

Kripto Boğa Piyasası Ne Kadar Sürer?

Araştırma ve analizlere bakıldığında genel olarak boğa piyasasının, ayı piyasasından daha uzun sürdüğü görüşü hâkimdir. Hatta dünyada boğa yılı olarak adlandırılan dönemler dahi var. Mesela ABD’de 2009 yılındaki konut krizinden sonra dibi gören ABD hisse senedi endeksleri, o günden bugüne yükseliş trendinde. Bu ve benzeri örneklere göre boğa sezonunun 9 yıla kadar devam edebildiği yönünde pek çok yorum var.

Kripto Para Piyasasında Boğa Sezonu Tetikleyen Unsurlar

“Bitcoin halving” terimini duymuş muydun? “Bitcoin yarılanması” olarak da bilinen bu terim, her 4 yılda 1 kez gerçekleşir. Bitcoin ve tüm blok zincir dünyasındaki en büyük etkinliklerinden biri olan Bitcoin yarılanmasına göre; 21 milyon Bitcoin’in tamamı (muhtemelen 2140 yılı civarında) madencilikle çıkarılana dek dört yılda bir madencilere verilen Bitcoin miktarı yarı yarıya azaltılır. Bu sistemi şöyle açıklamak mümkün: Bitcoin yarılanması yeni Bitcoin’lerin çıkarılma oranını azaltır. Bu da Bitcoin’in enflasyon oranını düşürür. Böylece fiyatın yükselmesine yönelik teşvik söz konusudur. Bitcoin yarılanma etkinliğinde madencilik ödülleri de %50 oranında azalır. Mesela 2020’de gerçekleşen yarılanmada madencilik ödülü 6,25 Bitcoin’e düştü. Bitcoin fiyatı ise 2021’de 69.000 dolara yükselerek rekor kırdı.

Boğa Sezonu (Boğa Piyasası) İle İlgili Örnekler

2000’li yıllarda, altın fiyatları ons üzerinden 800 dolar seviyesindeyken hızlı bir şekilde 1900 dolara kadar yükseldi. Yaşanan bu yükseliş boğa piyasası için verilebilecek iyi bir örnektir. Bunun dışında 2013, 2017 ve 2021 yıllarında da Bitcoin’de boğa piyasası dönemleri yaşandı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation