Blokzincir Nedir? Nasıl Çalışır?

Blokzincir Nedir? Nasıl Çalışır?

Kripto para piyasası içinde en çok duyulan terimlerden biri de şüphesiz ki blokzincir olur. Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmeyle birlikte hayatımıza hızla giren kavramlardan biri olan blokzincir, yatırımcıların merak ettiği konular arasında yer alır. Peki blokzincir nedir? En basit tanımıyla veri güvenliği ve şeffaflığını sağlayan güvenli bir veri kayıt defteri olarak tanımlanabilir. Kripto para piyasası için önemli bir role sahip olan blokzinciri teknolojisi kripto para oluşumu için de oldukça önemlidir.

Blokzincir Ne Demek?

Blokzincir konusunun detaylarını incelemeye başlamadan önce blok zincir ne demek sorusunun yanıtını verelim. İngilizce Blockchain olarak isimlendirilen blokzincir, bir dizi veriyi teknolojisi içinde barındıran bir veri tabanı olarak bilinir. Bu veri tabanı birbirine bağlı ve dağıtık bir şekilde bulunan blok adı verilen parçalardan oluşur. Bloklardan her biri bir önceki bloğun verilerini içermektedir. Her bir blokta kaydedilecek olan bilginin yanında kaydedildiği zaman da gösterilir. Böylelikle bloklar arasında bağlantı sağlanarak verilerin değiştirilmesi, kopyalanması ve sahteleştirilmesinin önüne geçilir. Bu sistemi sayesinde de güvenilir bir yapı olarak yatırımcıların güven içerisinde bu blokzinciri üzerinde yer alan kripto paralar ile işlem yapılabilmesini sağlar. Blokzinciri teknolojisi, ortak katılımcıların veri paylaşımına olanak tanıyan bir alan da oluşturmaktadır. Bir bulut hizmeti de sunan blokzinzirleri, verilerin kolayca toplanıp işleme alınmasını ve paylaşılabilmesini sağlar. Bloklar arası zincir güvenliğinin sağlanması yapılan her yeni işlemde birbirleriyle ilişkilendirilir. Böylelikle şifreleme gerçekleşir. Blokzinciri şifrelemesi hash olarak bilinen matematiksel bir algoritma ile gerçekleşir ve her blok bir önceki blok zincirin hash koduna da sahiptir. Bu hash algoritması yardımıyla güvenlikler sağlanabilmektedir.

Blokzincir Nasıl Çalışır?

Blokzincirinin ne olduğunu anladıktan sonra blok zincir nasıl çalışır sorusuna geçebiliriz. Blokzincir, merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir. Blokzinciri içerisinde yer alan verileri merkez bir otoriteye tabi tutmadan kontrol edilmesini sistem içerisinde yer alan blok ağları üzerinde depolanmasını sağlar. Bu ağların her biri “hash” adı verilen kripto grafik özelliğe sahip özel bir matematiksel algoritma ile şifrelenerek korunur. Blokzinciri blokları içerisinde herhangi bir değişiklik yapıldığında güvenlik kodu olan hash’ler de değişir. Böylece bloklar arasında geriye dönük güvenlik sağlanır. Blokzinciri geliştiricileri için güven, şeffaflık, sorumluluk ayrılmaz unsurlar arasında yer alır. Bu unsurlar kripto para birimlerinin merkezi bir otorite gerekmeksizin sistem içerisinde işlem görebilmesini izin verir. Böylece bu çalışma sistemi içerisinde riskler azalır, işlem ve ücretlerin pek çoğu ortadan kalkar. Blockchain teknolojisinde bilgi merkezi bir yere saklanmadan blok zincirlerine kopyalanır ve bilgisayar ağına yayılır. Her yeni eklenen blok ile birlikte ağ zinciri güncellenir ve sistem aksamadan devam eder. Böylece blokzinciri üzerinde gerçekleştirilen işlemler kısa sürede tamamlanır ve hızlı bir şekilde işlem gerçekleştirilebilir.

Blokzincir Avantajları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Blokzincir kripto paraların kolay bir şekilde ağda yer almasını sağlayan sistemdir. Kripto paraların piyasadaki işlemlerini kolaylaştıran blokzinciri teknolojisi, merkeziyetsiz yapısı ve güvenli sistemi ile piyasada oluşabilecek manipülasyon riskini azaltır. İşlemlerin şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda da yatırımcılara güven sağlar. Bu nedenle de birçok alanda blokzinciri sistemi kullanılır. Bunların başında e-ticaret sektör, nakliye, global üretici firmalar, kamu, enerji ve sağlık sektörü gibi pek çok alanda kullanılan bir ağdır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation