Blok Gezgini Nedir?

Blok Gezgini Nedir?

Blok zinciri teknolojisinde önemli bir role sahip olan blok gezginleri kripto para piyasasına adeta temel yapı taşları arasındadır. Peki bu blok gezgini nedir? Bilindiği üzere kripto para işlemleri blok zinciri üzerine kaydedilmektedir. Blok gezginleri de blok zinciri üzerine kaydedilmiş bilgilerin erişimini kolaylaştıran keşifler olarak ağ içerisinde bulunur.

Blok Gezgini Ne Demek?

Blok gezgininin ne olduğu merak uyandıran sorular arasındadır. İngilizcesi block explorer olan blok gezgini, kripto para sisteminin temel yapısını oluşturan teknolojilerden biridir. Blok zinciri üzerindeki işlemlerin takip edilebilmesini ve incelenmesini kolaylaştırmaktadır. Blok gezginleri adeta bir kamu defteri olarak görev almaktadır. Bu gezginler Bitcoin ve Ethereum gibi bilinen blockchain ağına bağlanmaktadır. Böylece blok gezginleri blok zinciri ağı üzerinde yer alan her bir bloğun görüntülenmesi ve sorgulanmasına izin vermektedir. Kripto para sahipleri tarafından yapılan işlemlerin veya hareketlerin izlenmesini de mümkün kılar. Kripto para birimleri şeffaf ve merkeziyetsiz yapısının bir özelliği olarak blok gezginleri önemli bir yere sahiptir. Blok zinciri içerisinde blok gezginleri tarafından yapılan işlemlerin tüm kullanıcılar tarafından görünür olması kripto para birimleri ile yapılan daha güvenli kılar. Aynı zamanda geleneksel para birimleri arasındaki farkı da ortaya sermektedir.

Blok Gezgini Nasıl Kullanılır?

Blok gezginlerinin çalışma sistemleri yer aldıkları ağdan ağa farklılık göstermektedir. Kripto paraların temelini oluşturan blok zinciri teknolojisinin bir parçası olarak, nasıl çalıştığını ve doğru çalışıp çalışmadığını anlama için kullanılan bir teknolojidir. Bu teknolojiyi kullanabilmek için öncelikle blok gezginine erişim sağlamalısın. Bunun için bir blok gezgini web sitesi üzerinden blok gezgini sitesi açmalısın. Ardından açılan üzerinde yer alan arama kutucuğuna gerçekleştirmek istediğin işlem ya da adresi girerek detaylarını yazman gerek. Böylece arama sonuçlarına yönlendirilerek aradığın işlemin veya adresin detaylarını görebilirsin. Tercih ettiğin blok gezgini sayfasına göre karşına çıkacak sonuç listeleri farklılaşabilir. Kimi uygulama blokların ve işlemlerin grafik ve istatistiklerini gösterirken kimisi listeleme şeklinde karşına çıkabilmektedir. Grafik ve istatistik şeklinde verilen sonuçlarda blok zincirinin ortalama işlem ücretlerini ve hacimlerini daha kolay bir şekilde izleyebilmek mümkündür.

Blok Gezgini Neden Önemlidir?

Blok gezgini kullanmanın en temel amaçlarından biri blok zinciri üzerindeki aktiviteleri takip etmektir. Bunun yanında blok gezginleri sayesinde blok zinciri içerisindeki tüm işlemleri görüntüleyebilmene yardımcı olur. Böylece yapılan işleri daha iyi anlamayı sağlarken işlemlerin güvenliği konusunda da gerekli şeffaflık sağlanır. Aynı zamanda güvenlik açısından da gerekli güveni sağlar. Blok gezginleri blok zinciri kopyalarını barındırır ve işlem doğruluğunu sorgulamak için blok gezginine başvurabilmektedir. Herkes tarafından blok zinciri işlemlerinin izlenebileceği bir araç olan blok gezginleri evrensel bir özelliğe de sahip diyebiliriz. Böylece bu özelliğe sahip kripto para varlıklarının kullanımı daha kolay hale gelerek geniş kitlelere ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Blok gezginleri geriye dönük işlemlerin takip edilebilmesini de mümkün kılmaktadır. Blok zincirleri içerisinde hatalı ve yanlış işlemler varsa blok gezginleri tarafından tespit edilerek sorunların çözümü kolaylaşmaktadır.

En Popüler Blok Gezginleri Nelerdir?

Blok gezginleri web sitesi tasarlanmış olup birçok kişi tarafından basit bir şekilde kullanılabilir. İnternet üzerinden blok gezgini uygulamalarına erişmek mümkün olup bu listeler arasında; Vitaps, Blockstream, Blockchain.com, Blockcahiar.com, Multihash gibi çeşitli site yer almaktadır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation