Blockchain teknolojisinin oluşmasına yardımcı olan birçok yapıtaşı yer alır. Bunlardan biri de hash değeridir. Blockchain ekosistemi içerisindeki verilerin güvenli ve şeffaf bir şekilde saklanmasını sağlayan sistemler tarafından üretilmiştir. Bu güvenliği sağlamada etkili olan özelliklerden biri hash değeri olarak karşımıza çıkar. Bu değerler verilerin güvenliğini sağlamanın yanında sistemin düzgün bir şekilde işlemesine de katkı sağlar. Peki bu hash değeri ve önemi nedir? Bu yazımızda blockchain için oldukça önemli olan hash değerine değindik. İşte detaylar!
Hash Nedir?
Hash değerine bakmadan önce hash nedir, sorusunu cevaplayalım. Hash, diğer bir deyişle hashing bir kriptografi biçimi olarak bilinir. Blockchain sisteminin arkasında yer alan güvenliği sağlayan parçalardır. Hash’ler herhangi bir boyuta sahip olan girdi verilerini sabit olarak tanımlanan hash dizisine dönüştüren bir matematiksel algoritmaya dönüştürülmesidir. Yani hash bir verinin gönderildikten sonra üretilen çıktısını ifade eder. Bu çıktı hash değeri, hash kodu veya hash özeti olarak da adlandırılabilmektedir. Hash algoritmaları, çıktı olarak on altılık sayıdan oluşur. Bu sayılar 0 ile 9 ve a ile f harflerini barındırır. Böylece sayı ve harf kombinasyonları ile hash’ler oluşmaktadır. Hash’ı özetleyecek olursak rastgele uzunluktaki bir girdiyi sabit uzunlukta bir çıktıya yani bir şifreye dönüştüren fonksiyonlar olarak tanımlamak doğru olacaktır. Böylece hash noları blockchain şifrelenerek daha güvenli bir ortam oluşturulmaktadır.
Hash Değeri ve Önemi Nedir?
Hash’ın belirli bir uzunluktaki veri kümesini sabit bir dizeye çeviren matematiksel bir işlem olduğunu söyledik. Peki bu hash değeri nedir, şimdi de onu inceleyelim. Uzun veri kümesini sabit bir diziye çevrilmesi sonucu oluşan bu dönüşüm hash değeri denilir. Blockchain sistemi içinde yer alan hash fonksiyonları SHA-256 gibi güçlü ve yaygın olarak kullanılan algoritmaları içermektedir. Hash değerinin güçlü olması Blockchain sistemi içerisindeki algoritmaların korunmasını ve kötü niyetli müdahalelerin engellenebilmesi için önemlidir. Kripto grafik hash’ler Blockchain ağlarının güvenliğini sağlamada temek özellikleri arasında bulunur. Hash değeri aynı zamanda kullanıcıların ağ katılımcılarının güvenli bir şekilde verilere ulaşmasını sağlar. Ağ üzerinde herhangi bir değişiklik yapıldığı takdirde hash değeri de değişir. Böylece kullanıcılar yapılan değişiklikleri görebilmektedir. Aynı zamanda hash değerleri Blockchain sistemine şeffaflıkta sağlar. Hash değerinin bu ekosisteme sağladığı bir diğer önemli özelliği ise blok zincirinin sürekliliğini sağlamasıdır. Hash değerleri blokların birbirine bağlanmasını sağlayacak Blockchain’in sürekliliğini sağlayarak değiştirilemez olmasını destekler. Burada zincirin önünde ve arkasında bulunan hash değerlerinin birlikte kullanılarak bir zincir oluşturması esası yer alır.
Blockchain’de Hash Ne İçin ve Nasıl Kullanılır?
Hash’lar Blockchain ve Bitcoin sistemi üzerinde çalışan şifrelenmiş algoritmalar olarak bilinir. Blockchain sistemi içerisinde hemen hemen her yerde kullanılan hash’lar ilk olarak her bloğun başında önceki blok başlığını içermek suretiyle yeni bloklar etkilendikçe blok içerisinde değişiklik olmamasını sağlayan bir sistem olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde hash değerleri ve fonksiyonları daha işlevsel bir hal kazanmaya başlamıştır. Hash’lar Blockchain’de nasıl kullanılacağı da merak edilmektedir. Çoğunlukla bitcoin gibi Blokchain üzerinde yer alan SHA-256 gibi karma algoritmalara sahip olan ağlar üzerinde kullanılır. Bitcoin’i örnek olarak alırsak farklı ana özellikte çalıştığından bahsedebiliriz. Bunlar:
- Madencilik: Madenciler karmaşık gibi görünen noktalarda bu karmaşıklığı çözmeye çalışırlar. Her madenci öncesinde tanıdığı bloklar üzerinden bilgi alır. Dışarıdan alınan her bir blok oluşturma noktasında etkilidir. Algoritma üzerinden gelen çıktılar hedeflenen sayıdan küçük ise geçerli sayılarak ağ tarafından kabul edilmektedir. bu işlem sonrasında gelecek madencilerin bir sonraki bloğu yani hash’ı oluşturabilmelerine imkan tanınır.
- Blok Birleştirme: Hash değerleri blockchain sistemindeki güvenliği arttırmak için her bloğun bir önceki ile birleştirilmesini sağlamaktadır. Burada hash pointer yani hash işaretçisi olarak bilinen değişken adresi blok içinde yer alan diğer değişkenler tarafından sağlanır. Yani Blockchain’nde yer alan her bir blok bir önceki bloğun hash değerini içerisinde barındırmaktadır. Böylece Blockchain’in geçmişi kolay bir şekilde takip edilmiş olur. Bu takip ile zararlı blokların eklenmesinin de önüne geçilir.
- Anahtar Yaratma: Kripto para alım satım yapmak içi özel ve genel bir anahtara ihtiyaç duyarsın. Bu iki anahtar çeşidi birbirlerine hash fonksiyonu ile bağlıdır. Böylece genel anahtarlarınıza istinaden özel anahtarlarının çözülmesi engellenir. Güvenlik amaçlı tasarlanmıştır.
Hash Değeri Ne İçin Kullanılır, Nasıl Hesaplanır?
Hash değer hesaplama, uzun verilerin sabit uzunluktaki verilere dönüştürülmesi amacıyla uygulanan bir sistemdir. Karmaşıklığın önlemesi için uygulanan bu matematiksel algoritma verilerin aslını korumak ve uygunluğunu onaylayarak daha kullanışlı hale getirmek için hesaplanmaktadır. Blockchain sisteminin ekstra güvenliğini sağlamak kullanılan bu değerler bir nevi şifreleme tekniğidir. Hash’lar kod dizesi olarak oluşturulduğundan dışarıdan gelebilecek bir müdahale ile kırılması zordur. Kullanıldığı ağa göre çeşitli düzeylere sahip olan hash’lar Blockchain sistemini oldukça avantajlı hale getirmektedir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.