Blok zincir üzerine kurulu, merkeziyetsiz dijital para birimi Bitcoin, bilindiği gibi madencilik yoluyla elde edilir. Bitcoin ağına yeni bloklar ekleyerek ve bunun için bilgisayar gücünü kullanarak çalışan bir süreci ifade eden Bitcoin madenciliği, esasında karmaşık bir matematiksel problemi çözerek gerçekleştirilir. Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girmesini sağlayan bir süreci ifade eder ve bir madenci yeni bir blok eklediğinde, ödül olarak belirli miktarda Bitcoin alır. Bitcoin yarılanması olarak da bilinen halving ise Bitcoin madencilerinin blok zincirine yeni Bitcoin arz etmek için kazandıkları ödülün yarıya indirilmesini ifade eder. Bitcoin yarılanması, yeni çıkarılan Bitcoin’lerin sayısını kontrol etmeyi ve Bitcoin’in nadirliğini koruyabilmeyi hedefler. Bu sayede Bitcoin’in arzı sınırlı kalır ve enflasyona karşı koruma sağlanabilir. Peki halving olunca ne olur, bir sonraki halving ne zaman?
2024 Halving Ne Zaman?
Bitcoin halving ilk olarak 2012 yılında gerçekleşmiştir. O yıla kadar Bitcoin madenciliği yapanlara blok başı 50 Bitcoin ödül verilirken, 2012 yılı itibarıyla bu ödül 25 Bitcoin olmuştur. 2016 yılında gerçekleşen Bitcoin yarılanması ile ödül 12,5’e düşmüştür. En son halving ise 2020 yılında gerçekleşmiş ve blok başı ödül 6,25 olarak güncellenmiştir. Bugüne kadar da 6,25 olarak devam etmiştir.
Ve şimdi önümüzde yeni bir halving var. 20 Nisan gece yarısı gerçekleşmesi beklenen 2024 halving sonrası blok başı ödülün 3,125 olması bekleniyor. Bir sonraki halving ne zaman sorusunun yanıtı ise 4 yıl sonra yani 2028 yılında. Yani Bitcoin halving ortalama her 4 yılda bir gerçekleşiyor. Bu sürenin sebebi, her 210 bin blokta bir ödül yarılanması gerçekleşen Bitcoin ağında her bir bloğun ortalama 10 dakikada doğrulanması ve tüm 210 bin bloğun üretilme sürecinin yaklaşık 4 yılı bulmasıdır.
Halving Etkileri: Halving Olunca Ne Olur?
Bitcoin fiyatını etkileyen önemli bir olay olarak değerlendirilen yarılanma, Bitcoin topluluğunda genellikle büyük bir ilgiyle karşılanır ve spekülasyonlara yol açabilir. Halving etkileri yalnızca Bitcoin fiyatının yükselmesiyle sınırlı değildir. Halving sürecinin Bitcoin’e etkileri ayrıca şu şekilde sıralanabilir:
Arz azalır, talep artar.
Bitcoin halving, Bitcoin’in dolaşımdaki arzının artan bir hızda azalmasına neden olur. Madencilerin ödül miktarı yarıya indiği için yeni Bitcoin’lerin arzı azalır. Halving’in bu etkisi Bitcoin’in kıtlık özelliğini vurgular ve teorik olarak fiyatı destekleyebilir, en azından belirli bir süre fiyatın yükselmesini sağlayabilir.
Bunun yanı sıra bazı yatırımcılar ve spekülatörler, yarılanmanın fiyatı artıracağı beklentisiyle Bitcoin satın alabilir. Bu da halving yaklaştıkça talepte bir artışa neden olabilir ve fiyatı yukarı çekebilir.
Madencilik kârlılığı ve gücü değişir.
Yarılanmayla birlikte madenci ödülleri yarıya indiği için bazı madencilerin kârlılığı bundan etkilenir. Blok başı ödülün azalması, bazı Bitcoin madencilerinin faaliyetlerini durdurmalarına ya da daha verimli donanımlara yatırım yapmalarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra daha etkin madencilik ekipmanları kullanan madenciler avantaj elde edebilir ve ağdaki madencilik gücü dağılımı değişebilir.
Fiyat dalgalanmaları olabilir.
Geçmiş yıllardaki halving dönemi verilerine bakılarak, yarılanmanın Bitcoin fiyatında belirgin dalgalanmalar yarattığı söylenebilir. Yarılanmanın her ne kadar altcoin olarak bilinen diğer kripto para projelerinin ağları üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da halving sonrası Bitcoin fiyatında meydana gelen dalgalanmalar, dolaylı olarak diğer projelerdeki fiyatlamaları da etkileyebilir.
Özetle, Bitcoin yarılanmasının kripto para ekosistemindeki etkileri ile önemli bir olay olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla yarılanma öncesinde ve sonrasında hem Bitcoin hem de diğer altcoin piyasalarını yakından takip etmekte yarar olacaktır.
Halving Sürecinin Boğa Piyasalarına Etkisi
Bitcoin’in geçmiş yıllardaki performansına bakıldığı zaman boğa piyasalarının çoğunlukla bir yarılanmadan sonra başladığı görülür. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi halving’in etkilerinden biri de Bitcoin’in arzının azalmasına ve dolayısıyla kıtlık algısının artmasına neden olmaktır. Bu etki, talebin sabit kalması durumunda fiyatın artmasına yol açabilir. Elbette bu durum kesin bir kural değildir ve her halving sonrası boğa piyasası başlamayabilir.
Geçmiş yıllardaki örneklere bakıldığında ortaya şu tablo çıkıyor:
2012 yılında gerçekleşen ilk Bitcoin yarılanmasından sonra bir boğa piyasası başlamıştır ve 2013 yılında da Bitcoin’in fiyatı büyük ölçüde artmıştır.
Bir sonraki halving yılı olan 2016’da ise yine bir boğa piyasası yaşanmıştır ve 2017’de Bitcoin fiyatı tarihi zirvelere ulaşmıştır.
Bu verilere rağmen 2020 yılındaki üçüncü Bitcoin yarılanmasının hemen ardından bir boğa döngüsü yaşanmamıştır. Hatta Bitcoin fiyatı yarılanmadan sonra kısa bir süreliğine düşmüş ve daha sonra istikrarlı bir şekilde yükselmiştir. Fakat belirgin bir boğa piyasası 2020’nin sonlarında ve 2021’in ilk yarılarında başlamıştır.
Dolayısıyla Bitcoin yarılanmasının ardından boğa döngüsünün başlaması gibi yaygın bir eğilim vardır ancak her halving döngüsünün farklı olduğu da unutulmamalıdır. Piyasaların pek çok farklı faktör tarafından etkilendiği göz önünde bulundurulacak olursa fiyat hareketlerini her zaman doğru tahmin etmek zordur.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.