Bitcoin Tabanlı Coinler Nelerdir?

Bitcoin Tabanlı Coinler Nelerdir?

Söz konusu kripto paralar ve blockchain teknolojisi olduğunda akla gelen ilk proje şüphesiz Bitcoin. Kripto para dünyasının en önde gelen isimlerinden biri olan Bitcoin, merkeziyetsiz finans dünyasının büyümesinde önemli rol oynadı. Öyle ki akıllı sözleşmeler ve finansal gizlilik gibi kavramlar ilk kez Bitcoin projesiyle gündeme geldi. 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından tanıtılan bu proje günümüze dek yükselişini sürdürdü. Günümüzde Bitcoin’in açık ara farkla en değerli kripto para birimi olduğunu söyleyebiliriz. Bu güç Bitcoin çevresinde farklı projelerin de gelişmesine katkı sağladı. Son zamanlarda geliştirilen Bitcoin tabanlı coinler daha güvenilir ve daha hızlı bir finans dünyası sunuyor. Bitcoin ağını yakından tanımak isteyenler için birbirinden değerli Bitcoin altcoinleri yazımızda buluşuyor.

Bitcoin Ekosistemi

Bitcoin tabanlı coinler, Bitcoin blockchain teknolojisini temel alan ve BTC’yi bir varlık tokeni olarak kullanan kripto para birimleridir. Bu coinler, Bitcoin’in güvenliğinden ve işlem gücünden yararlanır. Ayrıca farklı işlevler sunarak ekosistemdeki çeşitliliği artırır. BTC tabanlı coinler genel olarak Bitcoin değerine bağlı olarak değer kazanır. Eğer hazırsan işte son zamanların oldukça revaçta olan Bitcoin tabanlı projeleri:

1- Wrapped Bitcoin (WBTC)

Wrapped Bitcoin, Ethereum blok zinciri üzerinde yani ERC-20 ağında çalışan bir tokendır. Bir nevi Bitcoin’in temsilcisi olan bu token Bitcoin’in likiditesini artırmak için orta çıktı. Yani WBTC, Bitcoin’in işlevini Ethereum ağında temsil etmek üzere geliştirildi. Bu coin ile Bitcoin sahipleri varlıklarıyla DeFi uygulamalarına katılım imkanı yakalayabilir. WBTC ağı ile 1 Bitcoin ve 1 Wrapped Bitcoin taksası yapılabilir. Böylece Bitcoin varlıklarıyla Ethereum ve DeFi ekosisteminde işlem yapmak mümkün hale gelmiştir. Kullanıcılar BTC varlığını DeFi ekosistemine taşımak için ilk olarak WBTC’ye dönüştürür. Bu süreç yakma ve basma işlemiyle ilerler. Eğer kullanıcılar WBTC varlığını tekrar BTC’ye dönüştürmek isterse söz konusu Wrapped Bitcoin cüzdanı yine yakma işlemiyle silinir. Kripto paraların çevrilmesinin tamamen eşdeğer bir biçimde ilerlemesi, değer kaybı olmadan farklı alanlarda işlem yapılmasına olanak tanır. İşta tam da bundan dolayı WBTC, BTC’nin yükselişiyle değer kazanmayı başardı.

2- RenBTC (RENBTC)

RenBTC hem çalışma biçimi hem de teknolojisiyle Wrapped Bitcoin’e doğrudan rakip konumda. Bitcoin (BTC) varlığını Ethereum blok zinciri üzerinde kullanabilmek için geliştirilen bu sistem çeşitlilik ve esneklik için sunulmakta. Ethereum ağı üzerine kurulu olan bu token Bitcoin’e endeksli çalışıyor. Böylece Bitcoin varlıklarının değer kaybı olmadan DeFi ekosistemi ve merkeziyetsiz uygulamalara (d’App) hızlı bir şekilde taşınmasına olanak tanıyor. Bu sistem tokenlerı herhangi bir depolama biriminde tutmadan işleme sokabiliyor. “Darknodes” adı verilen ağ sayesinde sunulan bu avantaj ile dakikada yüzlerce işlem sorunsuz bir şekilde gerçekleşebiliyor. Eski adıyla Republic Protocol günümüzdeki ismi REN olan firma tarafından kurulan bu sistem Bitcoin ağının daha verimli ve hızlı kullanılmasını sağlayan projelerden birisi.

3- Liquid Bitcoin (LBTC)

Liquid Bitcoin, Bitcoin ağındaki gecikmelere çözüm sunmak üzere geliştirilen bir projedir. Alım satım platformlarında işlem yapan kullanıcılar için sunulan bu sistem Bitcoin’i Liquid Network’e taşıyarak daha hızlı ve ucuz işlemler yapılmasını sağlar. Bitcoin’e bağlı bir yan zincir (side chain) projesi olan bu sistem ile borsalar arasında işlem yapmak daha pratik. Çünkü Liquid Bitcoin’in temeli olan Liquid Network zemininde madenciler yerine borsaların ta kendisi alıyor. Yani varlıklarını LBTC sisteminde tuttuğun takdirde kripto para transferi ve çevirme işlemlerini kısa sürede gerçekleştirme imkanına sahip oluyorsun. Özellikle yatırımcılar için oldukça önemli olan bu durum LBTC projesiyle çözülme hedefinde. Liquid Bitcoin değerlemesi tamamen BTC’ye endeksli bir token. Bu da LBTC varlıklarını BTC’ye çevirme işlemlerinin 1’e 1 aynı oranda yapılmasına olanak tanıyor.

4- Litecoin (LTC)

Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla birlikte gelişen altcoinler gücünü günümüze taşımakta zorlandı. Çünkü Bitcoin teknolojisinin hızla gelişmesine ve Ethereum gibi yeni ekosistemlerin kurulmasına ayak uydurmayı başaramadılar. Bu durum çoğu altcoinin topluluklarını kaybetmesine neden olsa da bazı projeler güçlenerek varlıklarını sürdürmeyi başardılar. Bu projelerden birisi de Litecoin! 2011 yılında eski bir Google çalışanı olan Chalie Lee tarafından geliştirilen bu proje aslında Bitcoin’in birebir kopyası diyebiliriz. Çünkü projenin kaynak kodları tamamen Bitcoin’in altyapısından alınmış. Bundan dolayı projenin Bitcoin ile benzer işlevlere sahip olduğunu söylenebilir. Aslında Litecoin, Bitcoin’in dezavantajlı yönlerinin geliştirilmiş bir versiyonu. Bitcoin işlemlerinde Blockchain sistemine yeni blok eklenmesi 10 dakikayı bulurken bu süre Litecoin için 2.5 dakika. İlk altcoin projeleri arasında bulunan Litecoin, özel olarak geliştirilen algoritması ve güvenilir oluşuyla günümüzde de gücünü korumaya devam ediyor.

5- Rootstock Infrastructure Framework (RIF)

Rootstock Infrastructure Framework’de aslında Bitcoin ağını genişleten projelerden birisi. RIF olarak da bilinen sistem Bitcoin’in blockchain sistemine dayanan bir DeFi platformudur. Bu platform temel olarak, Bitcoin’in güvenliğini ve sağlamlığını koruyarak geliştiricilerin dApp’ler yani merkeziyetsiz uygulamalar inşa etmelerini sağlar. Böylece geliştiriciler hem açık kaynaklı hem de güvenilir bir ortamda çalışma imkanı bulurlar. Bitcoin ağının güvenli oluşundan ve Ethereum’un esnek yapısından yararlanan bu platform blockchain teknolojisine erişimi kolaylaştırır. Geliştiriciler bu platform ile farklı blockchain ağları arasında iletişim kurabilirler. Kullanıcılar platform içi alım satım işlemlerini RIF coin ile gerçekleştirir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation