Bitcoin (BTC) Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bitcoin (BTC) Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın en popüler kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) ile ilgili merak edilenlerin tümü bu yazıda! Elektronik olarak kullanılan ve dağıtılan dijital para birimi Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından yaratılmıştır. Merkeziyetsiz ve şeffaf bir yapıya sahip olan Bitcoin, geleneksel finans sistemlerine alternatif bir para birimi olarak düşünülebilir.

Bitcoin Nedir?

Temel işleyişi, dağıtık bir ağ olan blokchain teknolojisine dayanan Bitcoin dünyanın kabul gören ilk kripto para birimi olma özelliği taşır. Aracılara gereksinim duyulmadan kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilir özellikli bu para biriminin güvenliği kriptografik yöntemlerle sağlanır. Ödeme aracı olarak kullanılabilen Bitcoin aynı zamanda bir yatırım aracıdır. Toplamda sadece 21 milyon Bitcoin üretilebilir dolayısıyla sınırlı sayıda olduğunu söylemek mümkündür.
Bitcoin özel matematiksel kodlarla yaratılır yani fiziki bir formu yoktur. Bitcoin’i saklamak içinse dijital bir cüzdana ihtiyaç vardır.

Bitcoin Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Kripto para dünyasına adımını atan kişilerin belki de adını ilk duyduğu para birimlerinden biri Bitcoin. Peki Bitcoin ne zaman ortaya çıktı?
Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” başlıklı bir makale aracılığıyla duyuruldu. Fakat Bitcoin ağı ve ilk blok 3 Ocak 2009 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından madencilikle oluşturularak faaliyete geçti.

Bitcoin İşlevleri ve Özellikleri

Dünyanın kabul gören ilk ve en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, kripto para dünyasında öncü olmasıyla önemli bir yere sahip bulunur. Doğumundan kısa süre içinde yükselişe geçmesi, Bitcoin kullanımının artması, arzın sınırlı olması bu para biriminin öne çıkan özellikleri arasında yer alır. İlgi çekici ve bilinmesi gereken Bitcoin özellikleri ayrıca şu şekilde sıralanabilir:

Merkeziyetsiz Yapı

Bitcoin merkeziyetsiz bir yapıyla çalışır, yani herhangi bir merkezi otoriteye bağlı değildir. Herhangi bir hükümet, banka ya da kuruluş tarafından düzenlenemez. Bitcoin kullanıcıları kendi paralarının tek sahibi ve sorumlusudur dolayısıyla kişisel kontrol mevcuttur.

Sınırlı Arz

Bitcoin’in en önemli özelliklerinden biri arzının sınırlı olmasıdır. Toplamda 21 milyon Bitcoin üretilebilir ve dolayısıyla Bitcoin’in değerini artırabilecek bir kıtlık unsuru bulunur.

Anonim

Her ne kadar Bitcoin kullanıcıları işlem yaparken genellikle anonim olsa da bu anonimlik tam olarak sağlanamaz, çünkü işlemler blok zincir üzerinde izlenebilir.

Şeffaflık

Bitcoin işlemleri, blok zinciri adı verilen bir defter üzerinde kaydedilir. Blok zinciri, tüm Bitcoin kullanıcıları arasında paylaşılan bir kayıt sistemi olarak düşünülebilir. Dolayısıyla tüm işlemler güvenilir ve şeffaf bir şekilde takip edilebilir.

Hızlı Transfer

Bitcoin transferleri, sınırların ötesinde hızlı ve düşük maliyetlidir. Fakat işlem onay süreleri dalgalı olabilir ve ağdaki yoğunluğa bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Bitcoin (BTC) Madenciliği ile İlgili Merak Edilenler

Bitcoin üretimi madencilik adı verilen bir süreçle gerçekleştirilir. Bitcoin madenciliği, özel bilgisayarlar aracılığıyla karmaşık matematiksel problemleri çözerek yeni Bitcoin’ler oluşturulmasını sağlar. Madenciliğin Bitcoin üretimi yapmasının yanı sıra bir başka işlevi de işlemleri doğrulaması ve blok zincirine ekleyerek ağın güvenliğini sağlamasıdır. Bitcoin madenciliği, SHA-256 hash algoritmasına dayalı bir İş Kanıtı fikir birliği mekanizması kullanır.

Bitcoin madencilik sürecinde Proof-of-Work (PoW) adı verilen bir konsensüs algoritması kullanılır. Bu süreçte madenciler karmaşık bir matematiksel problemin çözümünü bulmak için çaba gösterirler ve problem çözüldüğünde bloğun önceki bloğa bağlanması ve blok zincirin devamı sağlanır.

Kripto para madenciliğinde özel olarak tasarlanmış ve yüksek hesaplama gücüne sahip ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) cihazları kullanılır. Bilgisayar üzerindeki işlemlerden çok daha hızlı işlem gerçekleştirme özelliğine sahip olan bu cihazlar; yüksek işlemci kapasitelerine sahiptir.

Bitcoin madencileri çoğunlukla madencilik havuzuna katılır ve bu havuzlar, birçok madencinin güçlerini birleştirerek matematiksel problemleri çözmelerini ve blokları daha hızlı bulmalarını sağlar. Eğer madencilik havuzundaki madenciler başarılı bir şekilde bir bloğu çözüme kavuştururlarsa, yeni oluşturulan Bitcoin’lerle (blok ödülü) ve işlem ücretleriyle ödüllendirilirler. Blok ödülü, her 210.000 blokta bir yarıya düşer. Toplamda 21 milyon Bitcoin üretileceği düşünülürse bu, miktarın zamanla azalacağı anlamına gelir. Buna Bitcoin yarılanması ya da halving de denir.

Madencilerin bir diğer görevi de kullanıcıların yaptığı Bitcoin işlemlerini doğrulamak ve blok zincirine eklemektir.

Bitcoin ile İlgili Önemli Bilgiler

Bitcoin ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgileri şu şekilde sıralamak mümkün:

Dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin’in hukuki durumu ülkeden ülkeye göre değişmekte. Bazı ülkeler Bitcoin’i tamamen kabul ederken, bazı ülkeler sınırlar ve regülasyonlar getirmiş durumda.
Bitcoin ile neler yapılabileceği de özellikle kripto para dünyasına yeni adım atanların merak ettiği konulardan biri. Bitcoin varlığını aslında dilediğin gibi değerlendirebilirsin. İster bir döviz bürosu ya da Bitcoin ATM’leri üzerinden satışını yaparak nakit paraya çevirebilir istersen de Bitcoin hesap kartı kullanarak online ya da fiziksel mağazalardan alışveriş yapabilirsin.
Bitcoin fiyatı merkez bankası faiz kararları, jeopolitik gerginlikler, global ekonomik krizler ve piyasalardaki risk iştahı gibi faktörlere göre belirlenir.
Maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilebileceği için Bitcoin’inin enflasyon riski düşüktür.
Bitcoin ağında yapılan birtakım önemli güncellemeler ve protokol değişiklikleri sonucunda zamanla çeşitli fork’lar (bölünmeler) oluşmuştur. Örnek olarak, Bitcoin Cash ve Bitcoin SV gibi fork’lar, blok boyutu ve işlem hızı gibi özelliklerde farklılıklar sunar.
Bitcoin ağı, internete bağlı olan herkes tarafından erişilebilir bir ağdır. Dolayısıyla küresel bir para birimi olarak işlem görebilir.
Bitcoin’in doğumundan günümüze, binlerce yeni kripto para piyasaya sürülmüş olsa da BTC piyasa değeri ve ticaret hacmi açısından hâlâ en büyük kripto paradır.
Bitcoin yorumlarına bakıldığında hem işlem hacmi hem de bilinirlik açısından diğer kripto para birimlerinden her zaman bir adım öndedir. Bu sebeple kripto para dünyasına giriş yapan pek çok yatırımcı hala ilk tercihlerinde Bitcoin’e yönelmekte.
Bitcoin ile Ethereum farkı nedir diye bakıldığında en büyük farkın Ethereum ağında işlemlerin akıllı sözleşmeler aracılığıyla gerçekleştirilmesi olarak görülür. Akıllı sözleşmeler, blok zincirdeki güvenlik seviyesini daha da üst seviyeye çıkaran önemli bir etkendir.
Günümüzde kullanıcılar Bitcoin’i genellikle dijital altın veya altın 2.0 gibi spekülatif bir değer deposu olarak değerlendirmekteler.

Bitcoin ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bitcoin nereden satın alınır?

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin’i en güvenli, hızlı ve kolay şekilde BitHero ile satın alabilirsin.

Bitcoin için tüm zamanların en düşük değeri nedir?

Bitcoin için tüm zamanların en düşük değeri 1,704.39 TRY’dir.

Bitcoin ilk çıktığında ne kadardı?

İlk çıktığında henüz yeni değerlenirken Bitcoin, 0,00043478 dolar seviyelerinde idi yani 1 dolardan da azdı.

En güvenli Bitcoin cüzdanı hangisi?

En güvenli, hızlı ve kolay şekilde Bithero ile Bitcoin cüzdanını hemen oluşturabilirsin.

Bitcoin nasıl üretilir?

Bitcoin, Bitcoin madenciliği denen bir süreç sonucu üretilir. Madencilik, özel bilgisayarlar aracılığıyla karmaşık matematiksel problemleri çözerek yeni Bitcoin’ler oluşturulmasını sağlar.

Bitcoin nasıl kullanılır?

Bitcoin kullanmak için bir Bitcoin cüzdanı edinmen yeterli. Ardından Bitcoin satın alıp işlem yapmaya ve dolayısıyla Bitcoin kullanmaya başlayabilirsin.

Bitcoin fiyatı yıllara göre nasıl şekillendi?

Yıllara göre Bitcoin fiyatları şu şekildedir:

2009: 0

2010: 0,06 dolar

2011: 6,05 dolar

2012: 8,46 dolar

2013: 189,54 dolar

2014: 526,02 dolar

2015: 272,36 dolar

2016: 567,27 dolar

2017: 4.001,16 dolar

2018: 7.558,21 dolar

2019: 7.196 dolar

2020: 29.000 dolar

2021: 44.337 dolar

2022: 16.587 dolar

2023: 41.800 dolar

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation