Avalanche (AVAX) Nedir?

Avalanche (AVAX) Nedir?

Özelleştirilmiş blockchain çözümleri inşa etmek için kullanılan ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps) arasında yer alan Avalanche, kripto para evreninde, diğerlerine nazaran daha ucuz çalışan bir blok zincir projesi olarak açıklanabilir. Kripto para birimleri ile içli dışlı olanlar ya da bu dünyaya adım atmak isteyenler için derlediğimiz Avalanche ne demek, ne zaman çıktı, kim tarafından çıkarıldı, nasıl çalışır, yıllara göre fiyatı nasıl ve benzeri soruların cevapları bu yazıda.

Avalanche (AVAX) Kimin?

Herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmaksızın ortaya çıkan Avalanche (AVAX) kimin, sorusunun cevabını Ava Labs olarak verebiliriz. 2020 yılında Emin Gün Sirer liderliğindeki bir ekip tarafından kurulan Avalanche, o tarihten itibaren blok zincir dünyası içindeki yerini koruyor. Ayrıca kurucular arasında Kevin Sekniqi ve Maofan Ted Yin de yer almakta. Dolayısıyla bu isimler, Avalanche kurucusu olarak yer almaktadır.

Avalanche Ne Zaman Çıktı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Avalanche (AVAX) 2020 yılında kurulmuştur. Ava Labs, Avalanche’ın geliştirilmesi ve desteklenmesi için birçok katılımcıya ev sahipliği yapmıştır; ancak Avalanche blok zincir ağı ve Avalanche kripto para biriminin, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmadığını tekrar hatırlatalım.

Avalanche Nasıl Çalışır ve Özellikleri Nelerdir?

(AVAX) Avalanche, kullanıcısına pek çok farklı yöntemi bir arada kullanmayı vadediyor. Nasıl mı? Öncelikle Avalanche, X-Chain, C-Chain ve P-Chain ismindeki üç adet blok zincirden meydana gelmekte. Bu özellik, Avalanche’ı çoğu blok zincir projesinden daha hızlı çalışan bir ürün haline de getiriyor. Aşağıda bu üç farklı blok zinciri detaylıca inceleyelim.

X-Chain: Exchange zincir, yani borsa zinciri olarak bilinen X-Chain, AVAX coin’lerin ve diğer dijital varlıkların üretilmesinde kullanılan bir işlem zinciri olarak görev yapar.
C-Chain: Avalanche blokzincirindeki akıllı sözleşmelerin yürütüldüğü ve diğer işlevlerin sağlandığı C-Chain ise Ethereum Sanal Makine (EVM) uyumlu bir zincirdir. Dolayısıyla Ethereum tabanlı projelerin Avalanche’a geçiş yapması ve akıllı sözleşmelerini burada çalıştırması kolaylaşır. X-Chain bir işlem zinciriyken C-Chain bir sözleşme zinciri olarak görev yapar.
P-Chain: P-Chain, Avalanche blok zincirinin güvenlik ve konsensüsünü yöneten ana platform zinciridir. Bu zincir, ağdaki düğümler arasında anlaşma sağlar ve işlemlerin doğruluğunu onaylar. Ayrıca farklı zincirler arasındaki köprülerin oluşturulmasına ve yönetilmesine de olanak tanır.
Tüm bu bilgilerin ardından Avalanche AVAX nedir, konulu yazımıza bu ağdaki diğer coin’lerle devam ediyoruz.

Avalanche Ağındaki Token’lar

Diğer pek çok ağda olduğu gibi Avalanche ağında da token’lar oluşturmak mümkün. Aşağıda Avalanche ağındaki token’leri görmen mümkün.

ERC-20 Token’lar: Avalanche ağı, Ethereum Virtual Machine (EVM) uyumlu bir zincir olan C-Chain’i destekler. Bu nedenle Ethereum tabanlı ERC-20 token’larının Avalanche ağına geçişi ve burada işlem görmesi mümkündür. Örneğin Aave (AAVE), Uniswap (UNI) ve Chainlink (LINK) gibi popüler ERC-20 token’larının Avalanche ağında temsilcileri bulunabilir.

Yield Farming ve Değişim Token’ları: Avalanche ağı üzerindeki DeFi (Merkezi Olmayan Finans) projeleri ve likidite havuzlarının, kendi token’larını oluşturması ve bu token’ları yield farming, likidite sağlama veya diğer finansal amaçlar için kullanması mümkündür. Bu token’lar, platformların özgün özelliklerine ve kullanım durumlarına bağlı olarak çeşitli isimler ve semboller altında olabilir.

Stablecoin’ler: Avalanche ağı üzerinde birçok stabilcoin bulunabilir. Bunlar, fiyatlarını genellikle sabit tutan ve genellikle USD veya EUR gibi para birimlerine sabitlenmiş olan token’lardır. Örnek olarak, USDT (Tether), USDC (USD Coin) ve DAI (Dai Stablecoin) gibi stabilcoin’leri verebiliriz.

Avax: Avax, Avalanche ağının yerel kripto para birimidir. AVAX, Avalanche ağı üzerindeki işlemlerin ödemesinde ve işlem ücretlerinde kullanılır.

AVAX Yıllara Göre Fiyatı

Kripto para dünyası içinde olduğunda ve Avalanche coin ile ilgilendiğinde bu dijital varlığın zaman içinde nasıl bir fiyat grafiği izlediğini merak etmen son derece doğal. Bakalım, AVAX yıllara göre fiyatını nasıl değiştirmiş, görelim!

YılFiyat (USD)
2020(İlk fiyat) 2,92 USD
2021(Maksimum fiyat) 144,96 USD
2022(Maksimum fiyat) 117,24 USD
2023(Maksimum fiyat) 49,75 USD
AVAX Yıllara Göre Fiyatı

AVAX Coin Analizi Nasıl Yapılır?

Avalanche coin nedir, konusuna AVAX analizi ile devam ediyoruz.

Tıpkı herhangi bir konunun incelenme sürecinde olması gerektiği gibi AVAX Coin analizi yapılırken de öncelikle Ava Labs ve proje ekibinin güvenilirliği ve deneyimi değerlendirilmelidir. Ava Labs’ın blok zincir endüstrisindeki geçmişi, daha önce geliştirdikleri projeler ve ekibin yetkinlikleri önemli bir rol oynar. Ardından AVAX’ın teknolojik alt yapısına da bakılmalıdır. Avalanche Consensus Protocol gibi yenilikçi teknik özellikler, blok zincirin güvenliği, hızı ve ölçeklenebilirliği gibi önemli kriterler üzerinde derinlemesine bir analiz gerektirir. Ek olarak token ekonomisi, token arzı, dağıtım modeli ve token’ın kullanım durumu gibi unsurlar da unutulmamalı. Bu faktörlerin yanı sıra AVAX’ın genel piyasa durumu, fiyat trendleri ve rekabet analizi de mühim. Tüm bu etkenlerin dikkatlice incelenmesi, AVAX Coin alım satım sürecinde sana yardımcı olabilir..

AVAX Nereden Alınır?

Söz konusu Avalanche olunca akıllardaki AVAX nereden alınır, sorusuna da açıklık getirerek metnimizi sonlandırıyoruz. Tıpkı diğer dijital varlıklar gibi Avalanche (AVAX) de güvenilir kripto para borsası üzerinden alınıp satılabilir. Sen de BitHero üzerinde hesabını oluşturarak sadece birkaç dakika içinde dilediğin kadar AVAX coin veya istediğin herhangi bir kripto parayı satın alabilirsin. Tek yapman gereken BitHero uygulamasını indirmek ve birkaç adımda üye olmak. Hepsi bu kadar!

Avalanche AVAX ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

AVAX coin kaçıncı sırada?

Kripto paraların anlık değerleri, piyasa koşullarına ve diğer pek çok farklı etmene göre değişiklik göstermekle birlikte AVAX, piyasa değerine göre şu anda 10. sırada.

AVAX nereden satın alınır?

AVAX satın almak için BitHero üzerinden hesap oluşturman ve alım talebi göndermen yeterli.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation