Arbitraj Nedir?

Arbitraj Nedir?

Arbitraj, iki ya da daha fazla piyasa veya varlık arasındaki fiyat farklarından kaynaklanan bir finansal kâr elde etme stratejisidir. Arbitraj stratejisi ile ilerlemenin çok küçük risklerle ya da tamamen risksiz şekilde kazanç sağlamayı mümkün kılması gibi önemli bir avantajı bulunur. Arbitraj, aynı varlığın farklı piyasalarda farklı fiyatlarla işlem görmesi durumunda gerçekleşir. Arbitrajcılar, düşük fiyattan alım yaparak ve yüksek fiyattan satış yaparak bu fiyat farklarından kâr elde etmeye çalışırlar.

Arbitraj Oranı Nedir?

Arbitraj ne demek sorusu kadar merak edilen bir başka soru da arbitraj oranı nedir sorusu. Arbitraj oranı, farklı piyasalarda ya da varlık fiyatlarında meydana gelen farklılıkları ifade eder. Bu oranlar, bir varlığın aynı anda farklı piyasalarda farklı fiyatlarla işlem görmesi durumunda ortaya çıkar. Herhangi bir varlığın düşük fiyatlı piyasada satın alındıktan sonra, aynı anda daha yüksek fiyatlı bir piyasada satılmasıyla elde edilen potansiyel kâr oranını ifade eden arbitraj oranı, çoğunlukla yüzde olarak ifade edilir.

Arbitraj Türleri Nelerdir?

Temel arbitraj türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Zaman Arbitrajı (Time Arbitrage): Aynı varlığın aynı piyasada farklı zamanlarda işlem görmesi ve bunun değerlendirilerek, bir varlığı düşük bir fiyattan satın alma ve daha yüksek bir fiyattan satma “zaman arbitrajı” olarak değerlendirilir.
  • Mekan Arbitrajı (Spatial Arbitrage): Aynı varlığın farklı coğrafi bölgelerde farklı fiyatlarla işlem görmesi ve bunun değerlendirilerek bir piyasadan düşük fiyatla alım yapma ve diğer piyasada yüksek fiyatla satma “mekan arbitrajı” olarak değerlendirilir.
  • Fiyat Arbitrajı (Price Arbitrage): Aynı varlığın farklı piyasalarda aynı anda farklı fiyatlarla işlem görmesi ve bunun değerlendirilerek, varlığı düşük fiyatla satın alma ve daha yüksek fiyatla satma “fiyat arbitrajı” olarak değerlendirilir.

Market Cap (Piyasa Değeri) Nedir? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation