API3 (API3) Nedir?

API3 (API3) Nedir?

API3 coin projesi, geliştiricilere merkeziyetsiz uygulamalar ile uyumlu API’ler sağlamak üzere tasarlanmıştır. Band Protocol gibi oracle projeleri içinde gösterilen API3, gerçek dünya verilerinin blok zincirlere aktarılması aşamalarını merkeziyetsizleştirmeye odaklanır. Yani API3 coin projesi, merkezi olmayan uygulamalara aracısız veri sağlamakla görevlidir. Aşağıdaki bölümlerde API3 coin nedir, sorusunun detaylı yanıtını inceleyebilirsin.

API3 Coin Projesi

API3 coin projesi, en iyi web3 projeleri arasında gösterilir ve Ethereum tabanlıdır. ETH standartlarına sahip olsa da API3 merkeziyetsiz uygulamaları aynı zamanda akıllı sözleşmelerle birlikte kullanılabilmektedir ki bu durum, API3’ü zincirler arası uyumluluk gösterebilen bir oracle çözümü olarak tanımlar. API3 platformunun temel para birimi ise API3 token‘ıdır. Bu token sahipleri, platformun yönetişiminde söz hakkına sahiptir. Üstelik bu platformda dAPI’lere API3 token stake ederek güvenliğe katkı saplamak da mümkündür.

API3 Coin Projesi Nasıl Çalışır?

API3’ün, blok zinciri tabanlı uygulamaların dış dünyadan veri almasını sağlayan merkeziyetsiz bir oracle ağı olduğunu belirtmiştik. Oracle ise blok zincirine dış veri sağlayan bir sistem olarak tanımlanır. Blok zincirler, genellikle kapalı sistemlerdir ve dış dünya ile doğrudan iletişim kuramaz. Oracle, bu eksikliği gidererek blok zincirlerine gerçek dünya verileri sunar. Temelde bir oracle projesi olan API3 ise API3 token’ı, Oracle’lar ve DAO olmak üzere üç ana bileşen içerir. Projenin yerel token’ı olan API3 token’ı, ağdaki çeşitli işlemler için kullanılır ve merkeziyetsiz oracle ağında teşvik ve ödüller sağlar. Oracle’lar sayesinde ise API3, API sağlayıcılarının kendi API’lerını blok zincirleriyle entegre edebilmelerine olanak tanır. Bu, API sağlayıcılarının doğrudan veri sağlayabilmesi anlamına gelir. Son olarak API3 projesi, yönetişimde merkeziyetsizlik sağlamak için bir DAO kullanır. Token sahipleri, projenin geleceği ve gelişimi hakkında oy kullanabilir. API sağlayıcıları, verilerini API3 ağına entegre ederek, merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) veri sunabilir. Merkeziyetsiz uygulama geliştiricileri ise API3 üzerinden entegre edilmiş API’ları kullanarak dış verileri alabilir. Bu, akıllı sözleşmelerin daha geniş bir veri yelpazesine erişmesini sağlar.

API3 Token Arzı

API3 coin arzı toplamda 100 milyon adettir. Bu token’lar, çeşitli kullanım amaçları ve teşvikler için dağıtılır ve genellikle belirli bir kısmı halka açık satışlar, ekip üyeleri, danışmanlar ve diğer paydaşlar için ayrılmıştır.

API3 Coin Projesi Hangi Ülkenin?

Peki, API3 coin hangi ülkenin? API3 projesi, ikisi Türk, toplam 3 kişinin girişimiyle ortaya çıkmıştır. Fin asıllı Heikki Vänttinen, Burak Benligiray ve Eray Sabancılar tarafından geliştirilen bu projeye, aynı zamanda geniş ve tecrübeli bir ekip de dahildi. Kurucuların ve ekibin ana amacı, oracle çözümlerini merkeziyetsizleştirmekti. Bu doğrultuda bir araya gelen deneyimli kadro, zincir üstü verilere merkezi bir aracı olmaksızın erişim sağlayan bir üçüncü taraf yazılım sistemi geliştirmek için yola çıkarak PAI3 projesini yarattı.

Sıkça Sorulan Sorular

API3 coin ne zaman çıktı?

API3 coin ilk kez 2020 yılında piyasaya çıkmıştır.

API3 coin nasıl alınır ve nasıl satılır?

API3 coin alıp satmak için BitHero üzerinden hesap oluşturman ve talep göndermen yeterli.

API3 madenciliği nasıl yapılır?

API3 coin, madenciliğe elverişli bir para birimi olmadığı için madenciliği yapılamaz.

API3 coin’i diğerlerinden ayıran özelliği nedir?

API3 projesini diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği, diğer oracle çözümlerinin aksine, doğrudan veri sağlayıcılar tarafından işletilen birinci sınıf oracle düğümleri kullanmasıdır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation