Bugün ABD’de enflasyon verileri 15:30’da açıklanacak, aynı günün akşamında (21:00) Fed’in faiz kararını öğreneceğiz. ABD’de açıklanması beklenen enflasyon oranı %3.4 iken Fed’in politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Perşembe günü de yine yatırımcılar için önemli olan ABD ÜFE verileri açıklanacak. Buradaki beklenti ise son açıklanan %2.2 oranının değişmeyeceği yönünde. Veriler, beklentiler dahilinde gelirse piyasada alıcılar iştahlanabilir, Jerome Powell’ın ne tonda konuşacağı (Çarşamba 21:30) ve neler söyleyeceği çok daha önemli olacak. Kripto para piyasası ve tüm piyasalar için oldukça önemli bir hafta. Bitcoin, son aylarda 60 – 71 bin dolar aralığında haftalık kapanışlar yapıyor. Son dönemde de değişen bir durum yok.
Ether, haftalık zaman diliminde turkuaz çizgiyi henüz geçebilmiş değil. Turkuaz çizgi (4 bin dolar) ve mavi bölge (4 bin 500 -4 bin 600 dolar), yeni bir ATH öncesi ETH’nin önündeki son engeller diyebiliriz. Destek anlamında 3 bin 300 dolar seviyesine dikkat edilmeli, Alıcılar bu bölgede harekete geçebilir. Spot ETH ETF’leri işleme açıldığında bahse konu direnç bölgelerin hızlıca geçilme ihtimali küçümsenmemeli. ETF’lerin ne zaman işleme açılacakları konusunda net bir bilgi hâlâ yok.
Borsalardaki ETH miktarı, çok uzun bir süredir düşüşte. Son dönemde yatırımcıların ETH’lerini borsalardan çekmeye devam ettiğini görüyoruz. Borsalarda ne kadar az varlık bulundurulursa satış baskısı da bir o kadar azalıyor. Bu durum, ETH’de yeni bir “arz şoku” yaşamamızı sağlayabilir.
An itibarıyla ETH arzının yalnızca %10’u borsalarda. Son 8 yılın en düşük seviyesinde.
Özellikle ETF’lerin işleme açılması, borsalarda alınabilir durumda olan müsait varlıkların azaldığı bu denklemde talebin arz karşısında baskınlığını artırabilir. Bu denklemde de fiyatın yukarı yönlü hareket etme ihtimali biraz daha yükseliyor. Bu senaryo gerçekleşirse Bitcoin baskınlığının azaldığı bir ortamda bulabiliriz kendimizi, bu da orta vadede altcoin piyasası için güzel bir gelişme olur.
Altcoin piyasası ne durumda? Solana ağında son bir haftada 112 bin yeni token (NFT hariç) çıkarıldı.
Solana ağındaki hareketlilik sürüyor fakat fiyata son dönemde bu yansımadı. Haftalık zaman diliminde incelendiğinde mavi bölgenin (200 – 205 dolar) hâlâ ciddi bir problem teşkil ettiği görülüyor. SOL’de destek anlamında kısa vadede 152 – 156 dolar aralığına dikkat edilmeli. Boğalar, bu bölgeyi kaybederse SOL yeniden yeşil bölgeye yaklaşabilir. Yeşil ve mavi bölgeler arasında konsolide olmaya devam etmesi bile pozitif nitelendirilebilir. Bu iki bölge önemli.
Uniswap UNI, piyasanın geneline göre güçlü ürünlerden biri. Kırmızı majör destek bölgesinde Mayıs ayında alıcılar harekete geçmişti. Sarı majör direnç bölgesi hızlı bir şekilde tekrar test edildi. Yeniden ret yediğini görüyoruz. Majör altcoin’lerde benzer hareketler görüyoruz. Kritik bölgeler arasında konsolide olan ürünler çoğunlukta. Majör destek bölgesinde alıcılar, majör direnç bölgesinde satıcılar harekete geçiyor. UNI’de 6.8 – 7.4 dolar bölgesi önemli bir destek bölgesi. Sarı bölge, 12 – 14 dolar aralığını kapsıyor. Bu iki bölge arasında kısa vadede konsolide olmaya devam etmesi pozitif nitelendirilebilir.
UNI/USDT HAFTALIK
Daha düşük piyasa değerine sahip altcoin’lerin (mid-cap) daha güçsüz olduğunu görüyoruz ki bu durum normal kabul edilebilir. Bu hafta ABD’den gelecek veriler ve Fed’in faiz kararı kısa vadedeki seyri belirleyecek.
Altcoin Piyasası Ne Zaman Yükselişe Geçecek? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.