A'dan Z'ye NFT

A’dan Z’ye NFT

Günümüzde değerini gittikçe artıran dijital ürünler günlük hayatta gerçekleştirdiğimiz birçok adımı sanal evrene taşıyor. Mesela kripto para projeleri geleneksel yaşamın finansal süreçlerini devralmaya aday konumda. Bu tür alanlardaki merkeziyetsiz yapı herhangi bir mekanizmanın müdahalesinden uzak durumda olduğu için kimi kişiler tarafından daha güvenli bulunuyor. Söz konusu mülk edinme olduğunda ise tek bir kavram gündemde; NFT! Zaman geçtikçe daha da büyüyen NFT ekosistemi kişilerin dijital sanat eserleri, çeşitli koleksiyonlar, oyun içi eşyalar ve sanal mülkler edindiği bir dünya. Blockchain teknolojisi sayesinde gelişen bu sistem kimi teknoloji meraklıları tarafından halen bilinmezliğini koruyor. Eğer sen de NFT dünyasında yeniysen doğru adrestesin. NFT nedir gibi sorularının cevapları bu yazımızda seni bekliyor!

NFT Nedir?

Kripto para dünyasında değerli projeler barındıran NFT ekosistemi son zamanlarda oldukça popüler. Açılımı “Non-Fungible Token” olan bu kavram her biri benzersiz olan dijital varlıkların tokenlarını ifade ediyor. Farklı bir kripto para birimi olan NFT’ler, blok zinciri teknolojisi kullanılarak dijital varlıkların sahipliğini ve geçerliliğini kanıtlıyor. Bu mülk edinme projeleri başta Ethereum yani ERC-20 olmak üzere birçok blok zinciri zemininde oluşturulabiliyor. NFT’ler temel olarak dijital dünyada bir mülk edinme deneyimi sunsa da birçok sektöre yan gelir elde etme fırsatı da kazandırdığını söylememiz mümkün. Özellikle sanat, spor ve oyun gibi sektörlerdeki denetim mekanizmasının elde ettiği kar NFT projelerinde doğrudan mülk sahiplerine gidiyor. Bu durum hem üreticileri hem de yatırımcıları cezbediyor.

NFT’lerin temelinde birçok Ethereum projelerinden de aşina olacağın akıllı kontratlar yer alıyor. Kullanıcılara benzersiz bir dijital kimlik ve varlık sahipliği kazandıran bu kontratlar blok zincirinde kişiye özel olarak bağlanıyor. Böylece kişilerin varlıkları her daim dijital dünyada geçerliliğini koruyor. Bu tanımlardan yola çıktığımızda NFT teknolojisinin tür tapu sistemi olduğunu da söyleyebiliriz. Bu adıma kadar NFT’yi tanımladık. Şimdi NFT projelerini değerli kılan detaylara geçebiliriz.

NFT Teknolojisini Değerli Kılan Nedir?

NFT’ler kripto para dünyasının bir katmanı gibi görünse de aslında oldukça farklı bir oluşum. Çünkü bu teknolojinin felsefesi ve zemini farklı bir anlayış üzerine kurgulanmış. Kripto para dünyasında token varlıkları kendi aralarında değiştirilebilir yapıdadır. Bu durum NFT’ler içinse tam tersidir. Çünkü NFT’lerde varlıklar blockchain zeminine kişiye özel olarak işlenir. Bu durum her varlığı özel ve değerli kılar. Bununla birlikte varlıkların sahiplik durumunu daima güvence altına alır. Yani bu ekosistemde sahip olduğun herhangi bir varlığın sana özel olduğunu ifade edebiliriz. NFT’lerin bu özellikleri sahte ve kopya üretimlerin de önüne geçmektedir. Böylece dijital dünyada varlık oluşturan kişiler, varlıklarını satarken herhangi bir değer kaybı yaşamadan kar edebilmektedir. Bu durum dijital dünyada çeşitli üretimler yapan kişiler için oldukça değerli.

NFT Kullanım Alanları

Varlık sahiplerine mülk hakkı sunmak ve güvenli bir şekilde alım satım alanı oluşturmak için geliştirilen NFT projelerini birçok alanda görebilirsin. Sanat, spor, müzik, oyun ve koleksiyonculuk gibi alanlar son zamanlarda oldukça popüler. Bunların yanı sıra herhangi bir deneyim sahibi olmak isteyen kişiler için de özel olarak geliştirilen projeler bulunuyor. Mesela Chiliz projesi spor endüstrisini hayran kitlesiyle buluşturan bir oluşum olarak öne çıkıyor. Bu projede spor tutkunlarının favori takımlarıyla iletişime geçmesi sağlanıyor. Hatta hayran grupları spor takımlarının aldıkları kararlara etki edebiliyor. Böylece spor kulüpleri gelir elde ederken spor tutkunları da bu deneyimi kazanmış oluyor. Bu tür örneklere birçok NFT projesinde rastlaman mümkün. Oyun geliştiricileri oyun içinde belirli ürünler üreterek satışını gerçekleştirebiliyor. Resim ve fotoğraf sanatçıları ise herhangi bir sahtecilik riski yaşamadan oluşturduğu sanat eserlerinin satışını yapabiliyor. Yani bu dünya sanatçılar, oyun geliştiricileri, müzisyenler ve diğer yaratıcı profesyoneller için yeni bir gelir kaynağı. Her geçen gün yeni fikirlerin ortaya atıldığı NFT dünyasının potansiyeli genel olarak olumlu değerlendiriliyor. Fakat birçok kripto para projesinde olduğu gibi bu projelerin güncellenmesi ve gelişmesi şart.

NFT Coin Nedir?

NFT coinler, bu teknolojiye dayalı oluşturulan projelerde işlem yapmak için kullanılan para birimleridir. Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen bu kripto paralar NFT’lerin alım-satım işlemlerinde kullanılır. Böylece alıcı ve satıcı arasındaki ticaret güvenli bir şekilde ilerler. Yani bu kavramı bir Non-Fungible Token (NFT) projesinin dijital para birimi olarak aktarabiliriz. NFT coinlerinin değeri tıpkı diğer kripto paralar gibi piyasa koşulları ve arz-talep dengesine göre değişkenlik gösterir. Bunun için söz konusu alanda işlem yapmak isteyen yatırımcıların NFT ekosistemini dikkatli bir şekilde takip etmesi oldukça önemlidir.

NFT Örnekleri

NFT ekosisteminin her geçen gün yeni projelerle zenginleştiğinden daha önce de bahsetmiştik. Bu ekosistemde yer alan birçok değerli proje hızla gelişmeye ve topluluğunu geliştirmeye devam ediyor. Bunun için şimdilik son zamanların popüler ve değerli projelerini örnek olarak göstermemiz yeterli olacaktır. Bu ekosistemle tanışmaya hazırsan işte sana birkaç NFT projesi örneği:

  • CryptoPunks: Ethereum blockchain üzerindeki ilk NFT projelerinden birisi. 10.000’den fazla benzersiz dijital karakter içeren piksel sanatı koleksiyonları ile bilinir.
  • OpenSea: NFT’lerin alım satımının yapıldığı bir pazar platformudur. Kullanıcılar sanat eseri ve oyun ürünleri gibi çeşitli dijital varlıkları satın alabilir, satışa çıkarabilir veya ticaret yapabilirler.
  • Rarible: Kullanıcıların kendi NFT’lerini oluşturmasına ve diğer kullanıcılarla alım-satım yapmasına olanak tanıyan bir platformdur. Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen platformda sanatçılar, dijital sanat eserlerini yayınlayabilir ve ticaretini yapabilir.
  • Axie Infinity: Ethereum blockchain üzerinde çalışan bir oyun platformudur. Kullanıcılar bu platformda dijital varlıklar olan “Axies” adlı yaratıkları toplayabilir, yetiştirebilir ve savaştırabilirler. Bu tür oyun için aktivitelerde oyuncular ödül kazanma şansı yakalar.
  • Decentraland: Decentraland, sanal dünyada dijital emlak satın almasını ticareti sağlayan bir metaverse platformudur. Kullanıcılar bu platformda araziler alabilir, inşa edebilir ve ticaretini yapabilir. NFT’ler, bu sanal mülklerin mülkiyetini temsil eder.

En Ünlü NFT Sanatçıları içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation