Layer-1 Nedir? Layer-1 Coin'leri Hangileri?

Layer-1 Nedir, Ne İşe Yarar?

Kripto ve blok zincir dünyalarıyla ilgili olanlar, belli başlı terimleri sıklıkla duyuyor olabilir. Bu yazının konusu ise layer-1. Peki, layer-1 nedir? Okumaya devam ederek layer-1 nedir, layer 1 coinleri nedir, ve ölçeklenebilirlik sorununa ne gibi çözümler bulunabilir, sorularına ait tüm soru işaretlerini giderebilirsin.

Layer-1 Nedir?

Aslında Layer-1, blok zinciri teknolojisindeki bir terimdir ve temel blok zinciri protokolünü ifade eder. Blok zincirinin ana katmanı veya temel yapısı olan bu yapı, doğrudan blok zinciri üzerinde işlem yapılmasını sağlar. Ayrıca layer-1, blok zincirinin kendisinin sağladığı temel özellikleri ve fonksiyonları da içerir. Bu, blok zincirindeki blokların oluşturulması, işlenmesi, doğrulanması ve depolanması gibi işlevler olabilir. Layer-1, aynı zamanda kripto para birimi birimlerinin oluşturulması, transfer edilmesi ve saklanması gibi temel işlevleri de kapsar. Genellikle merkezi olmayan layer-1 protokolleri, Proof of Work veya Proof of Stake gibi merkezi olmayan konsensüs mekanizmaları kullanılarak işleyen bir ağ üzerine kuruludur. Bu, blok zincirinin güvenilirliğini ve güvenliğini sağlamak için oldukça önemlidir. Son olarak layer-1, blok zinciri üzerindeki temel işlevleri sağlamakla birlikte layer-2 çözümleri gibi daha ölçeklenebilirlik ve verimlilik sağlayan çözümlerin inşası için de bir temel oluşturabilir. Layer-1 çözümleri, blok zinciri teknolojisindeki gelişmelerin ve yeniliklerin ana noktasını oluşturarak diğer blok zinciri projeleri ve uygulamaları için bir temel sağlar.

Layer-1 bockchain nedir, sorusunun cevabını verdiğimiz göre sırada bu katmanda yer alan coin türleri var.

Layer-1 Coin’leri Neler?

Şimdiye kadarki bölümlerden, kendine ait bir blok zinciri olan coin’lerin layer-1 katmanında olduğunu anlamışsındır. Aşağıda bu layer-1 coin’leri senin için sıraladık. Layer 1 coin’leri detaylı liste için tıklayın!

Layer-1 için Ölçeklenebilirlik Çözümleri

  • Daha Hızlı Üretim: Blokların daha sık üretilmesi, ağın işlemleri daha hızlı işlemesini sağlayabilir. Ancak blok üretim hızının artırılması, konsensüs mekanizmalarını ve güvenliği etkileyebileceği için dikkatli olunmalı.
  • Kapasite Artırımı: Blok zinciri protokolü, bir blokta işlem yapılacak miktarı artırabilir. Bu, daha fazla işlemi aynı anda işlemek için blok boyutunun artırılması anlamına gelir. Ancak blok boyutunun artırılması, blok zincirinin boyutunu artırabileceği için merkeziyetsizliği tehdit edebilir.
  • Böl-Parçala-Yönet Stratejisi: Paralel işlemler ve sharding, blok zincirinin işlem gücünü parçalara bölmeyi ve bu parçaları ayrı ayrı işlemeyi içerir. Böylece blok zincirinin ölçeklenebilirliği artar ve ağın genel performansı iyileştirebilir.
  • Konsensüs Geliştirilmesi: Daha etkili ve hızlı konsensüs mekanizmaları geliştirilerek blok zinciri ağlarının daha hızlı ve daha verimli işlem yapması sağlanabilir. Proof of Stake gibi daha hafif ve enerji verimli konsensüs algoritmalarının, ölçeklenebilirlik sorunlarını hafifletmesi de muhtemel.
  • İkincil Ölçekleme: Layer-1 ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek için layer-2 çözümleri kullanılabilir. Layer-2 çözümleri, blok zinciri üzerinde işlem yapmak yerine işlemleri blok zinciri dışında gerçekleştirerek ağın yükünü hafifletir. Örnekler arasında Plasma, Lightning Network ve sidechain’leri saymak mümkün.

Layer 1 hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Layer 1 Coinleri Listesi içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve açıklamalar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum, bilgilendirme ve açıklamalar ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

BitHero icon
BitHero | Kripto Uygulamayı indirin, profesyonelce alın satın.
Download Bithero App