Kripto dünyasında belli grafikler ve bu grafiklerde belli noktalarda oluşan kesişimler bulunur. Teknik analizlerde kullanılan bu grafiklerde pek çok farklı durumla karşı karşıya kalmak mümkün. Peki, golden cross nedir, hangi durumlarda oluşur ve hangi belirteçlerle kendini belli eder? Tüm bu soruların cevabını, Golden cross ne demek? başlıklı bu yazıda alabilirsin.
Golden Cross Nedir?
Kabaca anlatmak gerekirse kripto dünyasında golden cross, teknik analizde kullanılan bir terimdir ve bir varlığın fiyat grafiğinde önemli bir trend dönüşümünü ifade eder. Bu dönüşüm, genellikle 50 günlük olarak belirlenen kısa vadeli bir hareketli ortalamanın, genellikle 200 günlük uzun vadeli bir hareketli ortalamanın üzerine çıkması durumunda oluşur. Bu durum, tahmin edeceğin üzere, varlığın fiyatındaki güçlü yükseliş eğilimini gösterebilir ve bir trend dönüşümünü işaret edebilir. Dolayısıyla bu durum, piyasada olumlu bir algı yaratır ve yatırımcılar tarafından alım sinyali olarak değerlendirilir. Golden cross formasyonunun tam tersi ise “death cross” olarak adlandırılır ve kısa vadeli bir hareketli ortalamanın uzun vadeli bir hareketli ortalamanın altına düşmesi durumunda oluşur. Death cross, genellikle varlığın fiyatında bir düşüş trendinin başladığını işaret eder ve satış sinyali olarak değerlendirilir.
Ayrıca death cross formasyonu ile alakalı daha ayrıntılı bilgi istersen Death Cross Nedir? başlıklı yazımızı incelemeni tavsiye ederiz.
Golden cross formasyonunda çoğunlukla gerçekleşen üç aşamayı da şu şekilde özetleyebiliriz:
- Kısa vadeli ortalama, düşüş trendi görüldüğü sırada uzun vadeli hareketli ortalamanın altındadır.
- Trend yön değiştirdiğinde ise bu durum tersine döner ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadelinin üstüne çıkar.
- Böylece yükseliş trendi başlar.
Golden Cross İndikatörleri
Golden cross indikatörü olarak değerlendirilebilecek durumları aşağıda görebilirsin.
- Kısa Vadeli Hareketli Ortalama (50 Günlük MA): Golden cross oluşumunda kısa vadeli hareketli ortalama olarak adlandırılan genellikle 50 günlük bir periyottaki fiyat ortalaması kullanılır. Bu hareketli ortalama, kısa vadeli fiyat eğilimini temsil eder.
- Uzun Vadeli Hareketli Ortalama (200 Günlük MA): Uzun vadeli hareketli ortalama, genellikle 200 günlük bir periyottaki fiyat ortalamasıdır. Bu hareketli ortalama, daha uzun vadeli bir trendin göstergesidir.
- Fiyat Grafiği: Golden cross formasyonunun görsel teyidi, kısa vadeli hareketli ortalamanın (50 günlük MA) uzun vadeli hareketli ortalama (200 günlük MA) yukarı yönlü kesmesiyle ortaya çıkar. Bu kesim, bir trend dönüşümünün belirtisi olarak görülür.
Kriptoda golden cross nedir, sorusunu yanıtladığımız yazımızın son kısmını oluşturan bu indikatörlerin bir araya gelmesiyle oluşan golden cross formasyonu, fiyat grafiği üzerinde görüldüğünde yatırımcılar için önemli bir alım sinyali olarak kabul edilir. Ancak yine de yatırımcılar diğer teknik analiz araçları ve piyasa koşullarını da dikkate alarak kararlarını verir. Dolayısıyla sen de kripto para alım satımlarında kendi değerlendirmeni mutlaka yapmalı ve ona göre ilerlemelisin.
Bitcoin Golden Cross Geçişleri
Bitcoin’in haftalık basit hareketli ortalama (SMA) grafiği, kripto para anlistlerinin ortak ilgi noktasıdır. Bazıları bu grafikteki SMA’ların keşistiği noktaları Golden Cross olarak nitelendirirken bazı analistlerse geçmiş fiyatlardaki gecikmelerden ötürü buna itiraz ediyor. Ortada bir itiraz olduğunda ise bu kesişimler, golden cross belirticinde ana argüman olarak kullanılamıyor. Örneğin 2023 yılının ilk aylarında Bitcoin (BTC) son derece düşük değerlerde seyretmekteydi. Bundan birkaç gün sonra ise grafiklerde ayı piyasasını işaret eden bir dead cross yaşanmıştı. Dolayısıyla Bitcoin trendlerini izlemek için golden cross ve dead cross kesişimlerini dikkate almak, her zaman çok doğru olmayabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.