Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (14 Ekim)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (14 Ekim)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Kripto para piyasası geçen hafta da tat vermedi. Haber akışı hız keserken fiyat hareketleri bakımından da nispeten durgun bir hafta oldu.

XRP’de İkinci ETF Başvurusu

Salı günü XRP için ikinci ETF başvurusu yapıldı. Yatırım şirketi Canary Capital, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) dosyayı resmen sundu. İlk başvuruyu Bitwise şirketi yapmıştı. XRP fiyatı, her iki başvuruda da tepkisiz kaldı. XRP ETF’inin onaylanması ise ABD seçim sonuçlarıyla yakından ilişkili olacak. Ripple’ın kurucu ortağı Chris Larsen’in Kamala Harris’e 1 milyon dolar değerinde XRP bağışı yapması, seçim Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanırsa işleri zora sokabilir.

70.000 BTC’lik Satışın Önü Açıldı

Aynı gün ABD Yüksek Mahkemesi, Silk Road ile ilişkili yaklaşık 70 bin BTC’nin satışının önünü açtı. Buna göre yetkililer, yaklaşık 4.5 milyar dolar değerindeki bu BTC’leri satabilecekler. Satışların ne zaman yapılacağı henüz belli değil. Bununla beraber Silk Road BTC’leri, potansiyel bir satış baskısı olarak orada duracaklar.

HBO Nokta Koyamadı

“Satoshi’yi bulduk” iddiasıyla ortaya çıkan ve merakla beklenen HBO belgeseli, çarşamba günü yayınlandı. Belgesel, Satoshi Nakamoto’nun Kanadalı Bitcoin geliştiricisi Peter Todd olduğunu iddia etti. Todd ise iddiaları kesin bir dille yalanladı. Belgesel, beklendiği üzere Satoshi’nin kim olduğuna dair tartışmalara nokta koyamadı. Bu konu, uzun yıllar daha konuşulmaya devam edecek.

PlusToken Paniği

Perşembe günü vuku bulan Çin gelişmesi, piyasada paniğe yol açtı. Çin’in 2019 yılında PlusToken dolandırıcılığından ele geçirdiği varlıklardan kalan 542 bin ETH’nin bir kısmı borsalara aktarıldı. 7 bin ETH’lik bir miktar transfer edilirken kalanların da satılabileceği endişesi, fiyatların aşağı çekilmesine yol açtı. PlusToken, ETH fiyatı üzerinde Alman hükümeti satışlarının BTC’ye yaptığına benzer bir etki oluşturabilir.

Enflasyon Beklenti Üstü

Haftanın dikkatle takip edilen gelişmesi, ABD enflasyon verileriydi. Perşembe günü açıklanan enflasyon, yüzde 2.4 oldu ve düşüş trendi devam etmesine rağmen beklentilerin biraz üzerinde geldi. Çekirdek enflasyonda da benzer bir tablo vardı. Dolayısıyla geçen hafta, enflasyondan da iyi haber alamadık. İlk dakikalarda Fed’in kasım ayında indirime gitmeme olasılığı yüzde 14’e yaklaştı fakat daha sonra geriledi. 25 baz puan indirime artık kesin gözüyle bakılıyor fakat 1 Kasım’da açıklanacak istihdam verileri, seçime doğru piyasaların durumu ve seçim sonuçları gidişatı değiştirme potansiyeline sahip.

Mt. Gox Ödemeleri Ertelendi

Cuma günü Mt. Gox’tan olumlu bir haber aldık. Dağıtım tarihini ikinci kez erteleyen Mt. Gox, bu sefer 31 Ekim 2025’e öteledi. Bu, kısa ve orta vadede Mt. Gox’tan kaynaklanacak olası bir satış baskısını ortadan kaldıracağı için sevindirici bir gelişme. Şimdiye kadar 6 milyar dolar değerinde 97 bin BTC’nin dağıtımını yapan borsanın cüzdanında halen 2.8 milyar dolar değerinde 45 bin BTC bulunuyor.

Çin’de Daha Fazla Teşvik Yolda

ABD’deki ekonomik veriler yakından takip edilirken piyasaların bir gözü de Çin’deydi. Ekonomik problemler yaşayan ülkede yeni bir teşvik paketi açıklanıp açıklanmayacağı merakla beklenirken cumartesi gününe randevu verilmişti. Çin Maliye Bakanı Lan Foan, katıldığı basın toplantısında daha fazla teşvik sinyali verse de paketin büyüklüğü konusunda herhangi bir rakam telaffuz etmedi. Paketin sayısal ayrıntılarının önümüzdeki haftalarda yapılması beklenen meclis oturumunda netleşeceği düşünülüyor. 200 ila 300 milyar dolarlık rakamlar havalarda uçuşuyor ve bu beklentiler gerçekleşirse, kripto paralarda da pozitif hava estirir.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Bu hafta makro takvim düşük tempolu. Kripto özelinde ise AVAX ve WLD ile ilişkili gelişmeler var.

Avalanche Summit Başlıyor

Çarşamba günü Avalanche Summit başlıyor. Ava Labs CEO’su Emin Gün Sirer’in de katılacağı zirvede kripto dünyasından önemli isimler de yer alacak. Zirve, Avalanche ile ilgili olası haberler için yakından takip edilecek.

Worldcoin’de Meraklı Bekleyiş

Worldcoin, iki hafta önce perşembe gününü işaret ederek önemli bir duyuru yapılacağının sinyalini verdi. Duyuruyla beraber kullanıcılar, Worldcoin’in kurucuları Sam Altman ve Alex Blania’nın Türkiye saatiyle 20.00’de gerçekleştireceği “Yeni bir dünya” başlıklı etkinliğe davet edildi. Canlı olarak da yayınlanacak etkinlik öncesinde WLD’de hareketlilik artabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation