Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (7 Ekim)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (7 Ekim)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Bitcoin, büyük umutlar beslenen ekim ayına iyi bir giriş yapamadı. Bunda elbette en büyük pay, İsrail – İran geriliminin tırmanması oldu. Öte yandan, Orta Doğu’daki gelişmeler izin verirse, önümüzdeki günlerde gidişatı değiştirebilecek potansiyelde bazı haber akışları görebiliriz. Buna geçmeden önce, geçen haftayı hatırlayalım:

İran – İsrail Gerilimi Kriptoyu da Vurdu

Haftanın ilk gününde İran’ın İsrail’e füze saldırısı yapacağı haberi piyasalarda deprem etkisi yarattı. Kripto para piyasası da tırmanan bu gerilimden büyük yara aldı. Bitcoin, haberin doğru çıkması ve İran’ın resmen saldırılara başlamasıyla beraber 60 bin doların altına kadar çekildi.

XRP ETF’i için Resmi Başvuru

Kripto odaklı varlık yönetimi şirketi Bitwise, çarşamba günü, XRP ETF’i için resmen başvuru yaptı. Bu, XRP için ilk ETF başvurusu oldu. Böylece SEC cephesinde 240 günlük bir karar penceresi de açıldı. Kurum, bu sürenin sonuna kadar başvuruyu erteleyebilir. SEC’nin tutumunu kasım ayındaki ABD seçimleri yakından etkileyecek. Seçim, Trump’ın zaferiyle sonuçlanırsa XRP başta olmak üzere diğer kripto paralara ilişkin ETF’lerin onayı hızlanır.

SEC, Ripple Kararını Temyize Götürdü

Bitwise, XRP ETF’i için başvururken SEC de kripto para yatırımcılarının nefretini perçinleyen bir adım attı. Kurum, bu başvuruyla aynı günde, Ripple’ın kazandığı davayı temyize götürdü. Ripple cephesi ise karşı temyiz başvurusu yapmayı değerlendirdiklerini açıkladı. Artık iyiden iyiye tatsızlaşan Ripple – SEC mücadelesi, bir süre daha kripto para piyasasının gündemini meşgul edeceğe benziyor.

İstihdam Verisi Şaşırttı

Piyasaların iple çektiği gün ise cumaydı. ABD tarım dışı istihdam verisi, 254 bin olarak açıklandı. Beklenti ise 150 bindi. Rakamın beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi, resesyon korkularını hafifletti. İlk dakikalarda karışık tepki veren Bitcoin ise daha sonra yükselişe geçti. Ayrıca piyasa, Fed’in kasım ayında 50 baz puan indirim yapma ihtimalini çok düşük olarak fiyatlamaya başladı. Bu konudaki görünüm, çarşamba günkü enflasyon açıklamasıyla beraber daha da netleşecek.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki hafta ise en önemli gündem, enflasyon verileri olacak. Onun öncesinde de FOMC tutanakları ve Çin’de önemli bir basın toplantısı yakından takip edilecek.

Salı Günü Gözler Çin’de Olacak

Haftanın başlarında piyasaların gözü Çin’de olacak. Ülkenin üst düzey ekonomi yetkilileri, ekonomik büyümeyi teşvik edecek politikalar hakkında bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere bilgi verecek. Geçen ayın sonlarında açıklanan teşvik önlemleri, piyasaları olumlu etkilemiş, bundan kripto paralar da payını almıştı. Ek teşvik önlemleri alınıp alınmayacağı sorusu, bu toplantıda yanıt bulabilir.

Merakla Beklenen Belgesel Yayınlanıyor

HBO, geçen hafta yayımladığı bir fragmanla büyük ses getirdi. Fragman, büyük ölçüde Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto üzerine hazırlanan belgesele aitti. HBO, fragmanı Satoshi’nin kim olduğunu tespit ettiği iddiasıyla yayınlarken düğüm ise çarşamba günü çözülecek. Belgesel, 9 Ekim Çarşamba günü Türkiye saatiyle 04.00’te yayına girecek. HBO’nun iddiasının gerçek mi yoksa bir pazarlama taktiği mi olduğu yanıt bulacak. Belgeselin herhangi bir ismi kesin olarak işaret etmesi beklenmiyor fakat artık hayatta olmayan Len Sassaman’ın öne çıkarılacağı düşünülüyor.

Fed Tutanaklarında İpuçları Aranacak

Fed’in 17-18 eylül toplantı kayıtları, çarşamba günü 21.00’de yayımlanacak. Tutanaklarda, Fed üyelerinin faiz indirimiyle ilgili neler düşündükleri öğrenilecek. Buna göre, kasım ayında 50 baz puan olasılığı yeniden güç kazanabilir veya 25 olasılığı pekişebilir.

ABD Enflasyon Rakamları Açıklanıyor

Fed tutanaklarının ertesi günü ise enflasyon rakamları açıklanacak. Beklenti, manşet enflasyonun yüzde 2.3 olarak geleceği yönünde ve bu, kripto para piyasası için olumlu bir senaryo.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation