Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (23 Eylül)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (23 Eylül)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Son yılların en kritik haftasını geride bıraktık ve nihayet, istediğimiz ve belki de istediğimizden fazlasının yaşandığı bir sonuçla.

Haber Akışı Trump’la Başladı

Haftanın büyük haber akışı Donald Trump’ın kripto projesinin detaylarını açıklayacağı, salı geceki yayınla başladı. Trump, bu yayında bir kez daha kriptoyu kucaklayan sözler sarf etti. Trump destekli World Liberty Financial adlı projenin ise aslında bir kripto kredi platformu olduğu anlaşıldı.

Fed, Beklentileri Aştı

Ve çarşamba günü geldi… Amerikan merkez bankası, 25 baz puanlık beklentiye rağmen faiz oranını 50 baz puan indirdi. Bu, 4.5 yıl sonra gelen ilk faiz indirimi oldu. İlk etapta piyasa, faiz kararına karışık tepkiler verse de ilerleyen saatlerde yükseliş görüldü. Fed üyeleri, 2024’te 50 baz puan indirimin yanı sıra ilave 50 baz puan daha faiz indirimi olacağını öngörüyor. Bu öngörünün muhafazakar bir yaklaşım olduğunu söylemek gerekiyor. Piyasaların da beklediği gibi, faiz indirim oranının bunun ötesine geçmesi büyük olasılık.

Almanya’dan İyi Haber

Fed’in faiz indirimleri, kripto para piyasasında doping etkisi yaratırken diğer yandan kurumsal adaptasyon hız kesmeden devam ediyor. Almanya’nın en büyük bankalarından Commerzbank, perşembe günü yaptığı açıklamada, Bitcoin ve Ether için hem alım satım hem de saklama hizmeti vereceğini duyurdu.

MicroStrategy’nin Israrlı Alımları Sürüyor

MicroStrategy, Bitcoin alımlarına ısrarlı ve güçlü bir şekilde devam ediyor. Şirket, cuma günü yaptığı açıklamada, 7 bin 420 BTC satın aldığını duyurdu. Bu BTC’ler için toplamda 458 milyon dolar ödenirken satın alım işlemleri 13-19 Eylül arasında yapıldı. MicroStrategy’nin elindeki BTC sayısı, böylece 252 bini aştı. ABD merkezli şirketin bu alımları, Bitcoin üzerinde yarattığı güçlü talep baskısı nedeniyle önemli.

BNY Mellon da Geliyor

Almanya’da Commerzbank, Bitcoin ve Ether işlemlerine başlarken bir haber de ABD’den geldi. 50 trilyon dolarlık varlığı saklayan ve bu alanda dünyanın en büyük bankası olan BNY Mellon, kripto saklama hizmeti sunmak üzere SEC’den SAB 121 muafiyeti aldı. BNY Mellon’ın sektöre girmesi, kripto para piyasasının kapılarını daha fazla kurumsal yatırımcıya açacak.

SEC Sonunda Onayladı

Cuma günü geç saatlerde SEC, BlackRock spot Bitcoin ETF’ine dayalı opsiyonları onayladığını bildirdi. Bu aslında geciken bir onay. Kurumun, spot Bitcoin ETF’lerine onay verdiği ocak ayında çok geçmeden opsiyonları da onaylayacağı düşünülüyordu. SEC, yaklaşık 9 ay bekletti ve en sonunda yeşil ışığı yaktı. Opsiyonların önemi şu: Böylece, yatırımcılara Bitcoin işlemlerinde daha fazla seçenek sağlanacak ve bu, spot ETF ekosistemini geliştirirken likiditeyi de artıracak. Etkilerini, önümüzdeki aylarda görmeye başlayabiliriz.

Kamala Harris İlk Kez Konuştu

Haftanın son günü, en önemli gelişmelerden birine tanık olduk. ABD başkan adayı Kamala Harris, pazar günü, Wall Street’teki bir bağış toplama kampanyası sırasında yaptığı konuşmada, kriptoya da değindi. Bu Harris’in kripto konusunda yaptığı ilk açıklamaydı. Başkan adayı, “Yapay zeka ve dijital varlıklar gibi yenilikçi teknolojilerin büyümesini teşvik edeceğiz.” dedi. Açıklama, kripto dünyasında olumlu yankılandı. Ayrıca her iki aday da kripto paralara yönelik politikalarının ılımlı olduğunu ortaya koymuş oldular. Bu durum, Trump’ın kaybetmesi ve Harris’in kazanması senaryosunun kripto para piyasası açısından olumsuz olabileceği algısının da ortadan kalkmasına yardımcı olacak.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Bu hafta, haber akışı açısından nispeten sakin geçeceğe benziyor.

Kongre’de SEC Oturumu

Salı günü ABD Temsilciler Meclisi’nde SEC konulu bir oturum düzenlenecek. Oturuma ender görülen bir şekilde, tüm SEC komisyon üyelerinin yanı sıra başkan Gary Gensler da çağrıldı. Önemli bir gelişme yaşanmasını beklemiyorum fakat yine de takip edilmeli.

EOS’da Kritik Hard Fork

EOS, çarşamba günü kritik bir hard fork yapacak. Bu güncelleme sonucunda ağın daha hızlı, daha ölçeklenebilir ve daha merkeziyetsiz hale gelmesi hedefleniyor. EOS fiyatına olası etkileri için takip listesine alınmalı.

Powell Konuşacak Ama…

Perşembe günü ise Fed başkanı Jerome Powell konuşacak. Powell, 2024 ABD Hazine Piyasası Konferansı’nın açılış konuşmasını yapacak fakat bu konuşma, önceden kaydedilmiş bir video halinde verilecek. Dolayısıyla açıklama metninin önden yayınlanması da olası. Takvime göre, açılış konuşması 5 dakika sürecek ve Powell, bu kısa sürede ekonomi politikasına pek girmeyebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation