Lido DAO (LDO) Nedir?

Lido DAO (LDO) Nedir?

Lido DAO (LDO), merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminde önemli bir yere sahip olan bir likidite stake etme protokolüdür. LDO coin, bu protokolün yönetim token’ıdır. Lido platformu, bir dizi PoS kripto para birimini destekleyerek kullanıcıların stake edilmiş varlıklarını kullanmalarını sağlamayı amaçlar. Platform, kullanıcılara stake edilen coin’lerden ödül kazanmalarını sağlayan bir sistem sunarken, aynı zamanda stake edilen coin’lerin diğer DeFi protokollerinde getiri sağlayabilen token’laştırılmış bir versiyonunu alan likit bir stake etme çözümü sunar.

Lido DAO, Ethereum 2.0 blok zincirinin yanı sıra Polygon (MATIC), Polkadot (DOT) gibi diğer Proof of Stake (PoS) platformlarında likidite bir stake çözümü sunan yenilikçi bir merkeziyetsiz otonom kuruluştur. Lido DAO, başlangıçta varlıkları kilitleyerek, kullanıcıların varlıklarını likitleştirmesini ve diğer protokoller için kullanmalarına olanak tanır. Bu getiri sağlayan süreç sayesinde kullanıcılar, kripto token’larını ağa yatırırken 1:1 oranında stake edilmiş token’larının token’laştırılmış bir versiyonunu alabiliyor ve bu token’lar daha sonra ek getiri elde etmek için diğer DeFizincir içi faaliyetlerine katılmak için kullanılabiliyor. Örneğin, Ethereum 2.0’a stake edilen ETH’ler normalde kilitli kalırken, Lido kullanıcılara stETH adı verilen likit bir token verir.

ETH 2.0’ın piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, Aralık 2020’de kurulmasından bu yana platform, P2P Capital, KR1 ve Semantic Ventures gibi birkaç kilit üyeyle birlikte Lido DAO tarafından denetlenmektedir.

O zamandan bu yana Lido DAO, likit stake yetenekleriyle etkileyici bir ün kazandı ve şu anda (Ağustos 2024) 25,799,245,127 doların üzerinde stake edilmiş varlığa sahip. Lido DAO, merkeziyetsiz yapısı ve cazip yıllık yüzde oranları (APR) nedeniyle diğer likit stake protokollerinden ayrılmaktadır. Platform Ethereum ve Matic stake etmek için sırasıyla %2,9 ve %4,37 APR sunmaktadır.

Lido DAO Platformunun Kurucusu Kimdir?

Lido, CryptoCobain olarak da bilinen Kasper Rasmussen ve Jordan Fish tarafından kurulmuştur. Lido DAO’nun arkasında DeFi alanında saygınlığı olan bir dizi kişi ve kuruluş bulunmaktadır.

Lido DAO üyeleri arasında Semantic VC, Chorus, ParaFi Capital, P2P Capital, Libertus Capital, Terra, StakeFish, Bitscale Capital, StakingFacilities ve KR1 yer almaktadır. Son derece saygın melek yatırımcılardan bazıları arasında Aave’den Stani Kulechov, Yearn’dan Banteg, Deversifi’den Will Harborne, Stake Capital’den Julien Bouteloup ve Synthetix’ten Kain Warwick yer almaktadır.

Lido Protokolü Nasıl Çalışır?

Lido protokolü aracılığıyla sunulan likidite stake hizmetleri, kullanıcıların PoS varlıklarını stake ederek blok ödülleri kazanmasına olanak tanırken likidite eksikliği, karmaşıklık ve merkezileşme gibi sorunları da ele almaktadır. Lido DAO, kullanıcıların tipik olarak kilitli token’lara erişim sağlamasına olanak tanıyan ve stake etme gereksinimleriyle ilişkili giriş engelini ve maliyetleri azaltan yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Lido DAO platformunda Lido tokenları stake ederken kullanıcılar, token’ları ilgili PoS blok zincirinde stake eden bir stake havuzu akıllı sözleşmesinden yararlanır. Lido coin bu anlamda DAO yönetiminin merkezi aracıdır. Kullanıcılar ayrıca yatırdıkları fonların dijitalleştirilmiş bir versiyonunu (stAsset token’ları) alacak ve bu token’lar yalnızca orijinal protokolden değil, aynı zamanda diğer DeFi protokollerinden ve borç verme ve yield farming gibi merkezi olmayan uygulamalardan (dApps) ödüller kazanmak için de kullanılabilecektir. Bu, kullanıcıların kazanç potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına olanak tanır.

Staking havuzu akıllı sözleşmesi, kullanıcıların para yatırma ve çekme işlemlerini yönetir, staking ödül ücretlerini belirler, fonları node operatörlerine devreder ve gerektiğinde LDO tokenları basar ve yakar.

Lido’da Token’lar Nasıl Kullanılabilir?

Lido staking ile kullanıcılar yatırdıkları ETH’yi temsil eden 1:1 stETH token’ları ile ödüllendirilir. Kullanıcılar stETH bakiyelerini tıpkı normal ETH gibi kullanarak günlük olarak güncellenen gerçek zamanlı staking ödülleri kazanabilir. Lido kullanırken herhangi bir kilitlenme veya minimum para yatırma işlemi yoktur.

Lido DAO’nun likit staking protokolü üç farklı süreç içerir: staking, minting ve DeFi.

Staking: Kullanıcılar yatırmak için istedikleri miktarda ETH seçebilir ve bu miktar daha sonra platforma yatırılır.

Minting: Lido, yatırılan ETH karşılığında 1:1 oranında basılmış veya Lido’ya özgü likit ERC-20 coin (stETH) temsilcilerini çıkarır.

DeFi: Kullanıcılar, stake edilen coinleri “kilitleme” ihtiyacını ortadan kaldırarak daha yüksek getiri elde etmek için DeFi ekosistemi genelinde bu stETH token’larını kullanabilir.

Stake Edilen Varlıklardan Validator Ödülleri Nasıl Kazanılır?

Validator ödülleri, platformda stake edilen PoS token’ları aracılığıyla kazanılabilir. ETH stake etmek, Validator olmak ve Ethereum platformundaki ödemeleri doğrulayarak ödüller kazanmak için kullanıcıların en az 32 ETH token stake etmesi gerekmektedir. Bu minimum gereksinimi atlamak ve yine de ödüller kazanmak için Lido, kullanıcıların bu miktarın bir kısmını yatırmasına ve orantılı miktarda blok ödülü kazanmasına olanak tanır.

Kullanıcılar daha sonra Lido akıllı sözleşmesine ETH yatıracak ve aynı sayıda stETH (yatırılan ETH’yi temsil eden bir ERC-20 token) alacaklardır. Bu token’lar fonlar alındıktan sonra mint’lenir ve kullanıcılar orijinal ETH’lerini çektiklerinde yakılır. Stake edilen fonlar daha sonra Lido ağındaki çoklu doğrulayıcılara (düğüm -node- operatörleri) dağıtılacak ve akıllı bir sözleşmede güvence altına alınacakları (ve erişilemeyecekleri) Ethereum Beacon Zinciri’ne yatırılacaktır.

Lido DAO daha sonra doğrulama için bir dizi anahtar verilmeden önce doğrulayıcıların adreslerini akıllı sözleşme kayıt defterine atayacak, yerleştirecek, destekleyecek ve girecektir. Kullanıcıların Lido platformuna yatırdıkları tüm ETH’ler, işlemleri doğrulamak için bu genel doğrulama anahtarını kullanacak olan aktif Lido düğüm operatörleri arasında 32 ETH’lik gruplara ayrılacaktır. Blok ödülleri daha sonra orantılı olarak paylaşılacaktır.

Stake edilen varlıkların paylaşılmasına yönelik bu dağıtım süreci, tek validatorlu staking işlemlerinde yaygın olan tek hata noktası riskini ortadan kaldırır. (single-point-of-failure)

Lido DAO (LDO) ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular?

Lido DAO (LDO) nedir?

Lido DAO, merkeziyetsiz bir likidite stake etme protokolüdür. LDO ise bu protokolün yönetim token’ıdır. Kullanıcılara, çeşitli blok zincirlerde stake ettikleri varlıkları likit halde tutma imkanı sunar.

Lido DAO nasıl çalışır?

Kullanıcılar, varlıklarını Lido protokolüne stake ederler ve karşılığında stETH gibi türev token’lar alırlar. Bu token’lar, orijinal varlığın değerini temsil eder ve DeFi ekosisteminde kullanılabilir.

Lido DAO hangi blockchain’leri destekler?

Lido başlangıçta Ethereum için tasarlanmıştı, ancak şu anda farklı blok zincirleri de desteklemektedir.

Lido DAO kullanmanın avantajları nelerdir?

Lido, kullanıcılara stake ettikleri varlıkları likit tutma, minimum miktarda varlıkla stake etme imkanı ve çoklu blok zincir desteği gibi avantajlar sunar.

LDO tokenlerini nasıl satın alabilirim?

LDO token’ı BitHero’dan hızlı ve güvenli bir şekilde alabilirsin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation