Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (19 Ağustos)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (19 Ağustos)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Haftanın ilk gününde dikkatler Elon Musk ve Donald Trump’ın X söyleşisindeydi. Yayında kripto paraların da bir şekilde gündeme gelmesi bekleniyordu fakat ikili, herkesi şaşırtarak bu konuya hiçbir şekilde değinmediler. Musk’ın uzun bir süredir başta Bitcoin olmak üzere bu piyasaya mesafe koyduğu açık. Kendisine yakın zaman önce kripto paralarla ilgili soru sorulduğunda sinirlenerek yanıt vermediği de oldu. Trump’ın seçim kampanyasının önemli bir ayağını kripto politikaları oluşturmasına rağmen bu yayında konuşulmasını engellediğini düşündüğüm bir isim var: Elon Musk.

Solana ağında yer alan meme coin’lerin kendi içlerinde bir boğa sezonu yaşadığı uzun bir dönem geçirdik. Dogwifhat (WIF) ve Bonk (BONK) bunun en büyük örneklerinden. Şimdi, o kadar etkili olup olmayacağı tartışması bir kenara, bir benzerini Tron kurucusu Justin Sun yapma hazırlığında. Tron tabanlı meme coin çıkarma platformu SunPump, salı günü itibari ile devreye alındı. İlgi büyük oldu ve Tron ağı, günlük işlem sayısında 8 milyona ulaşarak son 1 yılın rekorunu kırdı. Aynı zamanda ağ da geçici olarak tıkanıklık yaşadı. Kısacası, Tron ekosistemini yakından takip etmek ve bu gelişmelerin TRX fiyatına olası pozitif etkilerini gözardı etmemek gerekiyor.

Haftanın en önemli gündemi çarşamba günkü enflasyon verileriydi. Enflasyon, bazı tahminlere göre beklenti doğrultusunda bazı tahminlere göre beklenti altında geldi. Tahminler yüzde 2.9 ila 3’tü, açıklanan rakam ise yüzde 2.9 oldu. Sonuç olarak enflasyon düşmeye devam etti ve faiz indirimi zeminini güçlendirdi.

Perşembe günü hem Nasdaq hem de New York Borsası (NYSE), Bitcoin spot ETF’lerine yönelik opsiyon sözleşmesi başvurularını geri çektiler. Bir önceki hafta da aynı hamle Chicago Opsiyon Borsası’ndan (CBOE) gelmişti. Bu başvuruların geri çekilmesinin altında Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) alınan geri bildirimlerin yattığı düşünülüyor. CBOE, çok geçmeden yeniden başvuru yaparken önümüzdeki günlerde diğer borsaların da başvurularını yenilemeleri bekleniyor. Bu tür opsiyonların kabulü ve işleme açılmaları, kripto paralara yönelik finansal araçların çeşitlenmesini sağlayacak. En nihayetinde bu, yatırımcı çeşitliliğini artırırken piyasaya da daha fazla derinlik ve likidite getirebilir.

Perşembe günü Dubai’den de önemli bir haber geldi. Görülen bir davanın sonucu olarak emirlikte, kripto para üzerinden maaş ödemesi yapmaya izin verildi. Şirketler artık çalışan sözleşmelerinde bu durumu belirtmek şartıyla kripto ile maaş verebilecekler. Bu gelişme, giderek bir “kripto merkezi” haline Dubai’yi kripto şirketleri için daha da cazip kılıyor. Diğer bölgelere örnek oluştururken kripto paraların sosyal hayatta kullanımının yaygınlaşmasına da katkı sağlıyor.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki hafta ise öne çıkan üç gelişme olacak: FOMC tutanaklarının yayımlanması, AVAX kilit açılımı ve Powell’ın açıklamaları.

FOMC Tutanaklarında İpuçları Aranacak

Fed’in 30-31 Temmuz’daki toplantısına dair tutanaklar, çarşamba günü Türkiye saatiyle 21.00’de yayımlanacak. Tutanaklarda Fed üyelerinin faiz indirimiyle ilgili neler düşündükleri öğrenilecek. Eylül ayında faiz indiriminin yapılıp yapılmayacağı artık tartışılmıyor. Soru, bu indirimin 25 mi yoksa 50 baz puan mı olacağı. Tutanaklar, bunu anlamada yardımcı olabilir.

AVAX’ta 200 Milyon Dolarlık Kilit Açılımı

Çarşamba günü AVAX, büyük bir kilit açılımı gerçekleştirecek. 200 milyon dolar değerinde 9.5 milyon AVAX’ın kilidi açılacak. Bu miktarın yarısı doğrudan ekibe, 36 milyon dolarlık bölümü ise vakfa gidecek. Kilit açılımları, ilgili varlığın fiyatı üzerinde aşağı yönlü baskı yaratma potansiyeli taşıdıklarından dolayı kritik önem arz ediyor.

Powell, Jackson Hole’da Konuşacak

Fed başkanı Jerome Powell, cuma günü Türkiye saatiyle 17.00’de Jackson Hole sempozyumunda konuşacak. Piyasalar, faiz indirimine çok yaklaşıldığı bugünlerde Powell’ın açıklamalarını dikkatle takip edecek. Fed başkanı, indirim konusunda daha açık konuşabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation