Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (12 Ağustos)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (12 Ağustos)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Kripto para piyasasında volatilitenin yüksek seyrettiği bir haftayı geride bıraktık. Makro gelişmeler, kripto paraları da derinden etkiledi.

Haftanın zorlu geçeceği pazar gününden belliydi. Bir kez daha kripto para piyasası, küresel piyasalarda yaşanacakların fragmanını verdi. İlk işlem gününde tüm dünyada büyük bir gürültü koptu. Japonya’nın faiz oranlarını artırmasıyla birlikte yen carry trade’lerinde görülen gevşeme, piyasaları etkisi altına aldı. Kripto paralar da bundan en çok etkilenen varlıklar arasındaydı.

Mt. Gox ve Almanya satışları bitti derken çarşamba günü bir de Çin ortaya çıktı. Dünyanın en büyük kripto dolandırıcılıklarından biri olarak görülen Plus Token organizasyonundan ele geçen coin’lerin durduğu yüzlerce cüzdan üç senenin ardından harekete geçti. Söz konusu cüzdanlarda yaklaşık 800 bin ETH tutuluyor. Önümüzdeki süreçte, ETH’nin üzerinde Plus Token baskısı olmaya devam edecek gibi görünüyor. ETH’nin son zamanlarda BTC’den daha kötü bir performans göstermesinin nedenlerinden biri de bu.

Ripple – SEC defteri de çarşamba günü nihayet kapandı. Yaklaşık dört yıl süren davada mahkeme, Ripple’a 125 milyon dolar ceza verdi. Davanın sonlanması ve Ripple’ın bu işten nispeten az bir cezayla sıyrılması, XRP fiyatında da yüzde 25’in üzerinde bir yükseliş getirdi. Böylece, hem Ripple hem de XRP’nin önündeki en önemli engel kalkmış oldu. Bu gelişmeyle beraber, artık Solana’nın yanı sıra XRP ETF’leri de konuşulmaya başlandı.

Yönetimi altında 1.5 trilyon doarlık varlık bulunan varlık yönetimi şirketi Franklin Templeton, perşembe günü, para piyasası fonunu Arbitrum’a genişlettiğini duyurdu. Bunun Arbitrum’a birkaç olumlu etkisinden söz edilebilir. Birincisi, Franklin Templeton gibi büyük bir kuruluşun Arbitrum’u tercih etmesi, protokolün güvenilirliği ve itibarını artırabilir. Bu adım, diğer kurumsal yatırımcıları da Arbitrum’a çekebilir. Ayrıca ağa daha fazla likidite kazandırarak diğer uygulamaların Arbitrum üzerinde daha verimli çalışmasını sağlayabilir. Öte yandan genel anlamda DeFi ekosistemine yönelik kurumsal kabulü büyütebilir.

Aynı gün bir başka olumlu haber akışı da Rusya’dandı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, kripto paraların alım satımını ve madenciliğini yasallaştıran tasarıyı imzaladı. Böylece, kripto paraların Rus blok zinciri platformlarında alım satımına izin verildi. Madencilik faaliyetlerine bazı kıstaslar getirildi. Belki de ileriye dönük olarak en önemlisi, uluslararası ticarette kripto paraların deneysel kullanımına yeşil ışık yakıldı.

Ripple, SEC davasının resmen sona ermesinin ardından cuma günü, USDT ve USDC’ye rakip olarak geliştirilen Ripple USD (RLUSD) için hem XRP Ledger hem de Ethereum ağlarında testlere başladığını bildirdi. Sabit coin’in bu yılın sonuna doğru kullanıma sunulması planlanıyor. 2028’e kadar sabit coin pazarının 2.8 trilyon dolara kadar çıkacağını tahmin eden Ripple, şimdiden bu alanda en büyük oyunculardan biri olmaya aday.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

BlackRock’ın Katılacağı MakerDAO Grand Prix’i Başlıyor

MakerDAO’nun geçen ay duyurduğu ve 1 milyar dolarlık RWA (gerçek dünya varlıkları) tokenizasyonu hedefleyen bir yarışma olan Spark Tokenization Grand Prix için başvurular bugün başlıyor. BlackRock da en büyük tokenize fonu BUIDL ile destek verecek. Varlık yönetim şirketi Superstate ve Ondo Finance de katılmayı planladığını açıklamıştı.

Elon Musk ve Donald Trump Söyleşisi

Elon Musk, salı günü TSİ 03.00’de X’te başlatılacak bir space üzerinden Donald Trump ile söyleşi yapacak. Bu söyleşide, kripto paraların da gündeme gelmesi bekleniyor. Trump’ın kripto paralar hakkında olumlu düşünceleri biliniyor. Uzun bir süredir bu konuda pek renk vermeyen Elon Musk’ın söyleyecekleri ise daha önemli olabilir.

ABD Enflasyonu Açıklanıyor

Geçen hafta Fed’in acil faiz indirimi yapıp yapmayacağı ciddi şekilde tartışılırken faiz kararlarını etkileyen en önemli veri, çarşamba günü açıklanıyor. Beklenti, ABD enflasyonunun geçen ay olduğu gibi yine yüzde 3 açıklanması yönünde. Beklenti düzeyindeki enflasyon rakamının kripto para piyasasında önemli bir etki yaratması beklenmezken söz konusu rakamın beklentinin altında veya üzerinde gelmesi, volatiliteyi büyük ölçüde artıracaktır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.