Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (29 Temmuz)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (29 Temmuz)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Kripto para piyasasında unutulmayacak haftalardan birini geride bıraktık. Bir yandan Ethereum ETF’leri işleme açılırken haftanın sürprizi ise Donald Trump’dan geldi. Başkan adayı, beklentileri de aşan ölçüde etkili bir konuşma yaptı. Sözleri, kriptonun en ateşli savunucularını aratmadı.

Ether ETF’lerinin salı günkü listelenmeleri, kripto para piyasası için bir başka dönüm noktasıydı. ETF’lerin işleme açıldıklarında beklenen ilgiyi görememe ihtimali endişe yaratırken korkulan olmadı. İşlemler, ilk iki günde birer milyar dolarlık hacimlerle beklenen düzeyde gerçekleşti.

Mt. Gox dağıtımları, salı gününden itibaren devam etti. Dağıtılacak Bitcoin’ler, Bitstamp ve Kraken’deki alacaklıların hesaplarına aktarıldı. Geriye dağıtılacak yaklaşık 80 bin BTC kaldı. Fiyat üzerinde artık satış baskısı yaratacağını düşünmediğim dağıtımların, kalan bu miktarla önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan aynı gün Tesla’nın bilanço açıklaması vardı. Elektrikli araç devi, bildirilen rakamlara göre, yaklaşık 10 bin BTC’lik Bitcoin stoğunun hiçbirini satmadı. Bu noktada merak edilen, şirket CEO’su Elon Musk’ın uzun zaman önce verdiği sözü yerine getirip getirmeyeceği. Başkanlık seçimlerinde tam destek verdiği Trump, Bitcoin ve kriptoyu kucaklarken Musk’ın da Tesla’da Bitcoin ödemelerini yeniden kabul etme ihtimalinin tekrar belirdiği söylenebilir.

Tesla Bitcoin satmazken bir şirket ise 100 milyon dolarlık alım yaptı. Bitcoin madenciliği alanında dünyanın en büyüklerinden biri olan Marathon Digital, perşembe günü Bitcoin’i stratejik rezerv varlık olarak kabul ettiklerini ve 100 milyon dolarlık Bitcoin aldıklarını duyurdu. Dolayısıyla şirketlerin Bitcoin’i benimseme süreci ilerlemeye devam ediyor. MicroStrategy’nin yönetim kurulu başkanı Michael Saylor da Bitcoin konferansının ilk gününde, bu doğrultuda ifadeler kullanmış ve halka açık şirketlerin CEO’larından çok daha fazla telefon aldığını söylemişti.

Elbette, iple çekilen gelişme ise Donald Trump’ın konuşmasıydı. Başkan adayının cumartesi günü ne diyeceği heyecanla bekleniyordu. Konuşma öncesinde, bazı iddialar ortaya atılmış, Trump’ın seçilmesi halinde Bitcoin’in rezerv varlık olarak kabul edileceğini açıklayacağı yazılmıştı. Beklentiler gerçekleşti, hatta konuşma, beklentilerin de ötesine geçti. Sahnede ateşli bir kripto savunucusunu izledik.

Trump’ın açıklamalarından öne çıkanlar ise ABD’nin elindeki 200 bin BTC’nin satılmayıp ulusal rezerv olarak tutulacağını söylemesi, “Bitcoin, aya gidecek”, “Bitcoin’lerinizi hiçbir zaman satmayın” demesi ve başkan olduğunda Gensler’ı kovacağını vadetmesiydi.

Trump’ın işi, Biden’ın adaylığında rahattı ve neredeyse kesin olarak kazanacağı düşünülüyordu. Biden’ın çekilip Kamala Harris’in aday olmasıyla işler değişti. Trump’tan Bitcoin ve kripto paralar hakkında bu çok olumlu açıklamaları dinlerken son anketlerin ne gösterdiğine bakmak istedim. Üç gün önce yayımlanan Reuters/Ipsos anketi, Harris’i Trump’tan iki puan önde gösteriyor. 83 anketin ortalaması ise farklı bir veri veriyor. Ortalamaya göre yüzde 48 ile Trump, yüzde 45.9 oy alan Harris’in yaklaşık iki puan önünde. Bu tablo, aslında Trump’ın son derece pozitif ifadelerine rağmen Bitcoin’in neden ciddi bir yükseliş yaşamadığını açıklıyor. Trump, anketlerde güçlendikçe bu, Bitcoin fiyatına da olumlu yansıyacaktır. Bir şeyi de unutmamak lazım. Harris, kripto alanını tamamen Trump’a terk etmeyecektir. Önümüzdeki günlerde Harris’in de bu alandaki politikasını göstermeye başlaması kuvvetle muhtemel.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Fed bekleyişi başladı

Bu hafta ise gözler Fed’de olacak. Amerikan merkez bankası, faiz kararını 31 Temmuz Çarşamba günü 21.00’de açıklayacak. Faiz oranının sabit tutulması beklenirken Fed başkanı Powell’ın açıklamaları dikkatle takip edilecek. Powell’ın açıklamalarında faiz indiriminin ne zaman yapılacağına dair ipuçları aranacak..

MicroStrategy bilançosu açıklanacak

Perşembe günü ise MicroStrategy’nin bilanço açıklaması var. ABD’li yazılım şirketi, bir süredir çeyreklik gelir rakamlarını açıklarken Bitcoin alımlarını da duyuruyor. Perşembe günü MicroStrategy’den Bitcoin alım duyurusu gelebilir.

JUP’ta kritik oylama

Perşembe günü ayrıca Jupiter’de (JUP) token arzının yüzde 30 oranında azaltılması için sunulan bir teklifin oylaması başlayacak. Oylamanın fiyatlaması, belli ölçüde görüldü. JUP, oylamanın duyurulduğu haziran ortalarından bu yana yüzde 40 oranında arttı.

İstihdam verileri de bu hafta

Cuma günü ise ekonomik veriler var. ABD tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranı açıklanacak. İstihdam verisinin 177 binlik beklentinin altında gelmesi hem kripto paralar hem de hisse senetleri için iyi haber olacak. Bu tablo, Fed’e iş gücü piyasasının yavaşladığı, ekonomiyi soğutma hamlelerinin etkili olduğu işaretini verecek ve faiz indirimi beklentileri güçlenecek.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.