Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (22 Temmuz)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (22 Temmuz)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Bu hafta kripto para piyasası açısından 2024’ün en hareketli günlerine gebe. Önümüzdeki günlerde piyasayı nelerin beklediğine geçmeden önce geride bıraktığımız 7 günü kısaca hatırlayalım:

Büyük olasılıkla ABD’nin yeni başkanı seçilecek olan Donald Trump, pazartesi günü başkan yardımcısı olarak J. D. Vance’i belirlediğini duyurdu. Vance’in politik fikirleri bir kenara, kripto paralar konusunda ne düşündüğüne bakacak olursak karşımıza ‘kripto dostu’ olarak adlandırabileceğimiz bir figür çıkıyor.

BitHero Blog’da yer alan daha önceki yazılarda, Almanya’nın satışları geride kalsa da Mt. Gox’un köşede beklediğini belirtmiştim. Haftanın ikinci günü itibari ile ilk hareket geldi ve Mt. Gox cüzdanları arasında transferler yapıldı. Aynı günün ilerleyen saatlerinde ise Kraken, Mt. Gox’tan alacaklılara dağıtılmak üzere BTC aldığını bildirdi. Toplamda 48 binden fazla BTC, yaklaşık 13 bin kullanıcıya Kraken üzerinden dağıtılacak. Öte yandan henüz cüzdanda duran 100 bine yakın BTC var. Bunların dağıtımı, önümüzdeki günlerde yapılacak ve yine piyasada panik yaratmaya hazır bir silah olarak beklemedeler.

Kripto dünyasında gündem, bugünlerde ABD seçimleri etrafında dönüyor. Kasım ayına kadar da haber akışının büyük bölümü buradan gelecek gibi görünüyor. Çarşamba günü yayımlanan Bloomberg Businessweek röportajında Trump, kripto sektörünün serbest bırakılmasıyla ilgili olarak “Eğer biz yapmazsak, bunu Çin ya da diğer ülkeler yapacak.” ifadelerini kullandı. Buna benzer açıklamaların tekrarı, Trump’ın kripto politikasının geçici olmadığı yönündeki işaretleri güçlendiriyor.

Ether ETF’lerinin ne zaman işleme açılacağı cuma günü netlik kazandı. CBOE borsasında işlem görecek olan beş ETF’in 23 Temmuz Salı günü listeleneceği ve alım satıma uygun olacağı bildirildi. Bu tarih daha önce Bloomberg analistleri tarafından yazılmıştı fakat şimdi resmen doğrulanmış oldu. Diğer yandan Nasdaq’ta işlem görecek BlackRock ve NYSE üzerinde işlem görecek Bitwise ve Galaxy ETF’lerine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Bu ETF’lerin de aynı gün işleme açılması bekleniyor.

Tüm dünyada 1 milyara yakın aktif kullanıcısı olan Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, cuma günkü açıklamasında, “2024, yüz milyonlarca insanın blok zinciri teknolojisine aşina olduğu bir yıl olarak tarihe geçecek.” derken kripto ile ilgili kısa vadeli planlarını da anlattı. Durov, bu ay içerisinde bir mini uygulama mağazasının yanı sıra uygulama içi bir Web3 tarayıcısını kullanıma sunacaklarını ifade etti.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Yazının en başında belirttiğim gibi, bu hafta tarihi bir hafta olmaya aday. Altcoin piyasasını harekete geçirebilecek bir gelişme olarak Ether ETF’lerinin işleme açılmasının yanında ABD’deki Bitcoin 2024 etkinliği de gündemi domine edecek.

Ether ETF’leri işleme açılıyor

Ether ETF’leri, nihayet salı günü işlem görmeye başlayacaklar. İşlem görmeye başlamalarından daha çok gösterilen ilginin beklentinin üstünde veya beklenti doğrultusunda olup olmayacağı önemli olacak. Ether ETF’lerinde beklenmedik zayıf bir başlangıç, problem oluşturabilir. Bununla birlikte güçlü bir başlangıç, ETH başta olmak üzere altcoin’leri de olumlu etkileyecektir.

Tesla’nın bilançosu bekleniyor

Salı günkü haber akışında bir başka önemli gündem de Tesla’nın bilanço açıklaması olacak. 23.00’teki borsa kapanışının ardından Tesla, ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Tesla’nın Bitcoin satıp satmadığı veya bilançoya yenilerini ekleyip eklemediği burada netleşecek. Tesla gündemiyle ilgili dikkat çekici nokta, aynı hafta Bitcoin 2024 konferansının da olması. Neden bunun dikkat çekici olduğunu bir sonraki paragrafta anlatacağım.

Gözler Bitcoin 2024 ve Trump’ın konuşmasında

Ether ETF’lerinin işleme açılmasıyla beraber haftayı tarihi bir hafta yapacak olan diğer önemli gündem de Bitcoin 2024 konferansı. Perşembe günü başlayan ve cumartesi günü de devam eden bu konferansta Donald Trump da konuşmacı. Trump’ın cumartesi günü yapacağı konuşmada, göreve gelmesi halinde Bitcoin’i ABD için stratejik rezerv varlığı olarak kabul edeceğini açıklayacağı iddia edildi. Bu iddia, kulağa abartılı gelebilir. Trump, bu minvalde bir açıklama yapmasa dahi Bitcoin ile ilgili önemli ve büyük sözler etmesi çok güçlü bir olasılık. Bitcoin 2024 konferansı konusunda dün akşam ortaya atılan fakat henüz doğrulanamayan bir diğer iddia ise Elon Musk’ın da konuşması olarak katılacağı iddiası. Etkinliği organize eden BTC Inc. şirketinin CEO’su David Bailey de Musk’ın konuşmacı olarak yer alacağına dönük imalarda bulundu. Henüz netleşmiş bir şey yok fakat Musk’ın Trump’a açık desteği de düşünüldüğünde mantıklı geliyor. Tesla ise böyle bir haftada Bitcoin’cilerin hoşuna gidecek bir şeyler yapacak mı, göreceğiz.

Ekonomik verilerde bu hafta

Bu hafta takip edilecek diğer gündemler ise ekonomik veriler… Perşembe günü ABD GSYİH verisi, cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE verisi açıklanacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.