Blokzincir teknolojisinin gelişme dönemlerinde gerçekleştirilen her işlem genel olarak zincir içerisinde ilerler. İşlem hacminin artmasıyla bu sistem yeterli gelmemeye başladı. Çünkü blokzincir içerisinde gerçekleştirilen işlemler yani on-chain işlemlerde bazı dezavantajlar gündeme geldi. Yüksek maliyetler ve gecikme sorunları bu dezavantajlardan bazıları. Off-chain işlem süreçleri de bu tür sorunları geride bırakmak için geliştirildi. İşlemlerin blokzincir dışında işlenmesini sağlayan bu süreç günümüzde birçok ağ tarafından kullanılmakta. Off-chain işlemleri tüm detaylarıyla öğrenmek istersen yazımızın devamını inceleyebilirsin.
Off-Chain Nedir?
Off-chain, blok zinciri dışında gerçekleşen işlemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu sistemi kullanan blokzincir ağlarında işlemler zincir dışında işlenir. Blokzinciri tabanlı bir sistemde, tüm işlemler genellikle blok zincirine kaydedilir ve doğrulanır. Ancak bazı durumlarda ölçeklenebilirlik veya hız gibi nedenlerle işlemlerin blok zincirine kaydedilmeden önce başka bir yerde gerçekleştirilir. Kullanıcılara daha hızlı ve düşük maliyetli işlem imkanı sunmak Off-chain sistemlerin tercih edilme nedenleri arasındadır. Blokzincir ağının daha yüksek işlem hacmine karşı hazırlıklı olması için de Off-Chain sistemleri tercih edilir. Off-chain işlemleri on-chain işlemlerinden oldukça farklı bir mekanizmaya sahiptir. Bu işlemlerde veri işleme süreçleri zincir dışında onaylanır ve işlenir. Sonrasında tamamlanan işlemler kaydedilerek ana zincire iletilir. Off-chain işlemlerini daha net bir şekilde aktarmak için sistemlerin işleyiş biçimine de bir göz atalım.
Off-Chain İşlemleri Nasıl İlerler?
Off-chain işlemlerin işleniş biçimi tekniklere göre farklılık gösterir. Genel olarak Off-chain protokollerinde onay işlemleri iki taraf arasında anlaşma veya üçüncü tarafın katılımıyla ilerlenir. Anlaşmalı olarak ilerleyen Off-chain protokolleri doğrudan değiş tokuş yöntemi mevcuttur. Bu süreçte bir tür devir sözleşmesi veya dijital imza ile tarafların transferi doğrulanır. Bazı Off-chain yöntemlerinde tarafların yanı sıra anlaşmaları onaylayan madenciler de vardır. Mining rolünü üstlenen kişiler transferleri zincir dışında onaylar. Mesela bir kripto para borsasında yatırım yaptığında senin için oluşturulan özel anahtar bir tür Off-chain adresidir. Sistem varlıklarını cüzdana aktarırken aynı zamanda Off-chain sistemine de kaydeder. Böylece işlemler blokzincirinin dışında hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilir.
Off-Chain Avantajları Nelerdir?
Klasik blokzincir işleyişine farklı bir boyut kazandıran Off-chain işlemleri birçok avantaj sunar. Verilerin blokzincir dışında işlenmesiyle gelen avantajları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Hızlı İşlem: Off-chain protokollerine sahip olan blokzincir ağları hızlı işlem olanağı sunar. Çünkü bu model on-chain işlemlerine nazaran yüksek işlem hacimlerine karşı daha dayanıklıdır.
- Düşük Maliyetler: Zincir dışı geliştirilen blokzincir ağlarıyla minimum maliyetlerle işlem gerçekleştirilebilir. Bu durum düşük veya yüksek miktarda gerçekleştirilen işlemler için oldukça caziptir.
- Gizlilik ve Güvenlik: Off-chain işlemlerinde kişilerin ve söz konusu işlemin detayları gizli yapıdadır. Bu durum kullanıcı gizliliği açısından oldukça avantajlı.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.