Ethereum projesi şüphesiz blockchain zincirinin en popüler ağları arasında yer alıyor. Alt projeler tarafından da sıklıkla kullanılan bu ağ kripto dünyası için önemli zeminlerden bir tanesi. Ethereum projesinin bu denli popüler olması bazı problemleri de beraberinde getirebiliyor. Ağın yavaşlaması ve yüksek işlem ücretleri gibi problemler bu alandaki gelişimi baltalıyor. Bu tür durumların çözümü için blockchain dünyası farklı projeler geliştiriyor. Arbitrum’da bu projelerden birisi. Bu proje Ethereum block zinciri için en popüler layer 2 çözümlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Eğer sen de Arbitrum coin nedir gibi soruların cevabını merak ediyorsan hemen yazımızı incelemeye başla!
Arbitrum Nedir?
Arbitrum, Ethereum blok zincirinde bulunan sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan bir projedir. Temel olarak bir “rollup” yani Layer 2 teknolojisi olan proje Ethereum kullanımını ölçeklendirmeyi amaçlar. Bununla birlikte gizlilik ve güvenlik gibi problemlerin de önüne geçmeyi hedefler. Arbitrum projesi işlem maliyetlerini azaltma imkanı da sunmaktadır. Projenin bu tür avantajları Ethereum ağının uygulama(d’Apps) geliştiricileri için verimli bir ortama dönüşmesine yardımcı olur. Arbitrum projesinin temel olarak Ethereum ağının kapsamını artırmak için kurulduğunu söyleyebiliriz. Peki proje bu konuda nasıl başarılı oluyor? Gelin Arbitrum’un çalışma prensibine de bir göz atalım.
Arbitrum Projesi Nasıl Kuruldu?
Arbitrum Projesi, temel olarak Ethereum blok zinciri üzerindeki sorunlara çözüm getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Projenin kökenleri, Ethereum ekosistemindeki artan işlem hacmi ve buna bağlı olarak artan işlem ücretleri ve ağ karmaşıklığı ile ilişkilidir. Offchain Labs ekibi tarafından geliştirilmeye başlanan bu proje 2018 yılında ortaya çıkmış 2021 yılında lansmanı gerçekleşmiştir Ed Felten, Steven Goldfeder ve Harry Kalodner’ın başını çektiği Offchain Labs ekibi; Arbitrum projesini tüm geliştiricilerin Ethereum ağına ulaşabilmesi için geliştirdiklerini ifade etti. Son zamanlarda bu proje artık bir ekosistem haline gelerek birçok farklı alt projeyle desteklenmektedir.
Arbitrum Nasıl Çalışır?
Arbitrum, “iyimser rollup” (optimistic rollup) olarak bilinen bir teknolojiye dayanır. Bunun için Arbitrum projesinin çalışma prensibinden bahsederken rollup teknolojisine de değinmek gerekli. Bu teknoloji, Ethereum zicirindeki işlemleri Layer 1’den Layer 2’ye aktararak işlenmesini sağlar. Bununla birlikte işlenen veriler Ethereum’un ana katmanı olan Layer 1‘e tekrar yansıtılır. Rollup teknolojisi sayesinde bu işlem yüzlerce kez akıcı bir şekilde gerçekleşebilir. Arbitrum projesi de bu teknolojiden faydalanarak işlem yükünü azaltır. Yani bu proje Ethereum’a ikinci bir katman kazandırarak ölçeklenebilirliği artırmayı amaçlar.
Arbitrum’un Ethereum Ağında Sunduğu Avantajlar
Aslında içeriğimizin ilk satırlarından itibaren Arbitrum’un Ethereum ağını daha verimli ve düşük maliyetli kıldığından bahsettik. Fakat bu projenin Ethereum ağına kazandırdığı başka avantajlar da bulunuyor. Bu projenin Ethereum ağına katkılarını şu şekilde sıralamamız mümkün:
- Hızlı İşlem: Arbitrum, off-chain rollup teknolojisi sayesinde daha hızlı işlem sağlar. İşlem verileri, blok zincirine gönderilmeden önce off-chain olarak işlenir ve daha sonra tek bir işlem olarak blok zincirine gönderilir. Böylece işlem sırasında ağdaki tıkanıkları önler.
- Verimli Akıllı Sözleşmeler: Arbitrum, geliştiricilerin tüm kodlama dillerinde akıllı sözleşmeler oluşturmalarını sağlar. Böylece Ethereum ağını tüm geliştiricilere ulaşılabilir kılar.
- Güvenlik ve Uyumluluk: Arbitrum, Ethereum blok zinciri ile güvenli bir şekilde entegre edilir. İşlem verileri Ethereum blok zincirine gönderilmeden önce sıkı bir şekilde doğrulanır ve güvenlik protokollerine uygun şekilde işlenir. Yani Ethereum’daki akıllı sözleşmeler Arbitrum için de geçerlidir.
Arbitrum ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Arbitrum coin kısaltması nedir?
Arbitrum coin borsalarda “ARB” kısaltmasıyla sergilenir.
Arbitrum coin hangi ülkenin?
Ethereum ağı projesi olan Arbitrum, merkezi olmayan bir yapıdır. Bu yüzden projenin herhangi bir ülkeye bağlı olmadığını söylemek mümkün.
Arbitrum coin kaçıncı sırada?
Kripto paraların anlık değerleri birçok değişkene bağlıdır. Anlık piyasa verilerine göre Arbitrum coin (ARB) 29. sırada.
Arbitrum coin nasıl alınır?
Arbitrum satın almak için öncelikle Bithero üzerinden hesap oluşturman gerekir. Ardından ARB olarak da bilinen coini bularak alım talebi yollayabilirsin.
Arbitrum (ARB) ilk çıktığında ne kadardı?
Arbitrum (ARB) coini ilk olarak 31 Ağustos 2021 tarihinde Uniswap üzerinden sunuldu. İlk arz fiyatı 1.09 dolardı.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.